Inzko: Hitno formirati vlasti na svim nivoima

Vijesti 07. okt 201916:35 > 16:39
OHR

Visoki predstavnik Valentin Inzko učesnik je 15. konferencije evropskih regija i gradova u Salzburgu, u organizaciji Instituta evropskih regija (Institut der Regionen Europas – IRE), čiji je počasni pokrovitelj austrijski predsjednik Alexander van der Bellen, saopćeno je iz OHR-a.

Danas je visoki predstavnik učestvovao u okruglom stolu na temu “Mir na Zapadnom Balkanu,” na kojem je govorio o trenutnoj političkoj situaciji u BiH, istakavši, na godišnjicu održavanja izbora, hitnu potrebu da se formiraju vlasti na svim nivoima, a istovremeno ispoštuju međunarodne obaveze BiH.

Visoki predstavnik je rekao da bi se težište moralo staviti na programe i važna pitanja okrenuta budućnosti, kao što su evropska integracija i ekonomski rast.

“Ako se trenutni trend ne promijeni, BiH će ostati u prošlosti i stalno zaostajati za ostalim zemljama Zapadnog Balkana”, rekao je visoki predstavnik.

Također je istakao potrebu za jačanjem vladavine prava u BiH.

“Vladavina prava je temelj svake zemlje i iz tog razloga mora joj se posvetiti odgovarajuća pažnja u BiH”, zaključio je visoki predstavnik.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad