Izetbegović: Prijatelji mogu biti od pomoći

Vijesti 07. okt 201918:10 > 19:21
TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Autoput Sarajevo - Beograd. Brojna otvorena pitanja između Bosne i Hercegovine i Srbije, od granica do migrantske krize. Pitanje Kosova i taksi. Ali na koncu odnosi Turske prema Srbiji i BiH. Investicije, trgovinske razmjene...Sve je to na stolu sutrašnje trilaterale, na kojoj će prisustvovati pet osoba. Tri člana bh. Predsjedništva i dva predsjednika Turske i Srbije.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić već danas u Beogradu. U obraćanju nevladinom sektoru i diplomatama osvrnnuo se na neophodnost evropskog puta regije, poručivši kako je Zapadni Balkan strateški cilje Evropske unije, ali ne i trenutni prioritet. U odnosima s Beogradom, Komšić priželjkuje:

“Vrijeme je da u ime svojih država, svojih građana počnemo rješavati probleme. Ako će ovaj sutra kamen temeljac biti znak da nastupa era novih odnosa u odnosima naše dvije zemlje, to je onda velika stvar, to je veliki napredak. Zato se nadam da će ako ništa drugo ovo Predsjedništvo BiH, u ovom sastavu, kakvi god da smo nas trojica, ostvariti jednu vrstu zavidne komunikacije i saradnje s vlastima ovdje u Beogradu”.

Među temamam sutrašnjeg sastanka – neriješena granica. Teritorij dvije hidroelektrane Zvornik i Bajina Bašta. Pruga Beograd-Bar koja prolazi kroz BiH. Općine Priboj i Rudo. Ali o ovim pitanjima ne postoji saglasnost ni unutar Predsjedništva BiH.

“Ako imamo problem, a imamo problem, imamo ozbiljna otvorena pitanja, između ostalog i pitanje granice, vi znate o čemu se radi, ja sam od onih koji smatra da ako ne možemo da postignemo bilateralni sporazum da se onda primjenjuje međunarodno pravo i nikakvih problema neće biti”, ističe Šefik Džaferović, član državnog Predsjedništva.

Njegov stranački kolega, Bakir Izetbegović smatra da kako Erdogan, tako i Vučić, mogu pomoći u otklanjanju aktuelne političke krize.

“Mogu njih dvojica zajedno pomoći da se atmosfera relaksira jer riječ po riječ već se stvorila i jedna zategnuta atmosfera među članovima Predsjedništva, tako da tu prijatelji mogu biti od pomoći”, zaključuje Izetbegović.

A bitno je paziti i na ono što se izjavljuje. Jer, i najmanja greška može stvoriti paniku. Poput izjava srbijanskog ministra odbrane Aleksandra Vulina kako RS nema vojsku, ali zato Srbija ima.

“Izjava koja sigurno ne doprinosi sigurnosti Srba u BiH i svih građana BiH. Političke izjave koje zbog svojih dnevno-političkih razloga zadiru u područje koje je vrlo osjetljivo, područje sigurnosti nažalost ne doprinose globalnom osjećaju sigurnosti”, ocjenjuje Hazim Bašić, profesor na UNSA.

Ne treba zanemariti ekonomska pitanja. I dok se u Srbiji sutra očekuje postavljanje kamena temeljca turske investicije autoput Beograd – Sarajevo, u BiH zastoj. Ko je odgovoran entitetska ministarstva ili Vijeće ministara? Jedni drugima prebacuju. BiH je kroz vanjskotrgovinsku razmjenu s Turskom do kraja augusta ove godine dosegla – blizu 719 milion maraka, od čega je uvoz iz Turske znatno veći od izvoza. Tako je Srbija prošle godine kroz razmjenu s Turskom dosegla preko milijardu eura.

“Srbija, od zemalja bivše Jugoslavije, najviše izvozi u Tursku. Mi smo osam puta povećali izvoz”, ističe Rasim Ljajić.

Srbijanski ministar Ljajić hvali se mnogobrojnim turskim kompanijama u ovoj zemlji. U BiH se nerijetko može čuti stav – Turska je deklarativno prijatelj – ali investira u zemlje regije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad