Komšić u Beogradu: ANP je povod, uzrok je mnogo dublji

Vijesti 07. okt 201918:38 > 18:40
N1

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić govorio je u beogradskom Media centru u okviru panela pod radnim nazivom "Diplomatski dijalog", koji organizira Forum za etničke odnose. Nakon izlaganja odgovarao je na novinarska pitanja.

Šta će biti sa Vijećem ministara Bosne i Hercegovine, kad će se formirati vlast na nivou države?

VEZANa VIJEST

Bit će formirano samo onog trenutka kada se budemo pridržavali onoga šta Evropljani traže od nas – poštivanja zakona. Dakle, kod nas je sve zapelo na ANP-u i oko toga smo se “zakačili”. To je povod. Uzrok je mnogo dublji. Uzrok je što je moj kolega Dodik odustao od politke koja je bila politika i njegove stranke. Na osnovu odluka Bosna i Hercegovina je dobila ANP od NATO, mi smo davno poslali zahtjev i od njih smo dobili signal da se pošalje Godišnji nacionalni plan. Dodik je rekao “ne”. Naravno da smo rekli da to ne može, imamo odluke i zakone. On kaže: “ne i gotovo”. Tako se nalazimo u jednoj čudnoj situaciji. Postoji saglasnost između nas ko treba biti novi mandatar, čovjek iz Dodikove stranke i samo smo stali na tome jer Dodik kaže vraćajmo se nazad. Mi kažemo da se on zaustavi, a mi idemo dalje. Ne možemo sebi dopustiti da se vraćamo nazad. Ti možeš promijeniti svoje stavove, ali se odluke institucija moraju poštovati. To je razlog zašto se nalazimo u ovoj situaciji.

Normalizacija odnosa između Bosne i Hercegovine i Srbije?

Najbolje je da počnemo iskreno razgovarati. Imamo problem na tromeđi Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, oko Uvca. Dole je vrlo šareno stanje. Ne znate kad ste u Srbiji, a kad u Bosni i Hercegovini. Onda problem granice i kontrola toga pojasa dok traje migrantska kriza. Ako Srbija ima prijedlog OK, ali dajte prvo da potpišemo i priznamo te granice. Slična stvar je i sa hidropotencijalom Drine. Taj eventualni sporazume neće sigurno biti na štetu neke treće zemlje, može biti samo od koristi nama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad