"Jedina stvar u kojoj su se složili članovi Predsjedništva – 'sječa' ambasadora"

Vijesti 07. okt 201921:03 > 21:05
N1

Tačno 365 dana prošlo je od 7. oktobra 2018., kada smo glasali, birali i izabrali. Oni koji su dobili povjerenje građana, godinu dana nakon izbora nisu formirali Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, kao ni Vladu Federacije BiH, dok i pojedini kantoni također nemaju Vladu. Ko je kriv, a ko treba popustiti? Za N1 govorile su Dženana Karup-Druško, Ivana Marić i Tanja Topić.

Generalna ocjena prethodnih 365 dana?

Karup-Druško: Mi imamo vlast koja radi i funkcionira, imamo Vijeće ministara, imamo parlamente. Da oni hoće raditi mogli bi mnogo više uraditi nego do sada. Koji su sve problemi, kada je pitanje formiranja vlasti, slažem se sa onima koji kažu da će se čekati lokalni izbori.

Marić: U Bosni i Hercegovini je teško prognozirati izbore jer ne možete prognozirati koliko su spremni na izborne krađe. Građani nekako ne osjete da nema vlasti, jer najviše svoje obaveze ostvare na lokalnom nivou. I da je vlast formirana mi ne bi vidjeli rezultate. Ako znamo da će u vlast ući SNSD čija je politika bila blokade, nedolasci na sjednice… Mislim da su građani prošli bolje sa starim sazivom ministara.

Karup-Druško: Podsjetit ću samo na dan polaganja zakletve u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine. Dodik nije krio svoje ciljev. Ono što je bilo iznenađenje za njega je da ne može provoditi politiku kako hoće.

Danas lider PDP-a Branislav Borenović kaže da kada se izbori dobiju prevarom epilog je neformiranje vlasti. Zašto niko tu prevaru, ako je bilo, nije uspio dokazati?

Topić: Postoji velika prevara i neke stvari su dokumentovane. Etnonacionalne partije kompletan izborni proces drže pod kontrolom. Neće se ništa promijeniti dok se ne spriječi korupcija i kupovina nakon izbora. Mislim da ne možemo govoriti o fer i demokratskim izborima. Upravo takva situacija je obesmislila prethodne izbore.

Ko je po vam kriv?

Topić: Rekla bih da nema nedužnih. Ne bih stavljala na vagu ko je više ili manje kriv. Vodi se politika stavljanja prsta u oko drugome, politika ucjenjivanja. Svi oni koji su spremni na kompromise u našem balkanskom mačo okruženju nazivaju se slabićima.

Ko najviše ucjenjuje?

Topić: Ucjene najviše dolaze od lidera najjače političke opcije u Republici Srpskoj.

Karup-Druško: Ako to posmatramo kroz pitanje NATO-a, u tom kontekstu bih se složila sa ovom ocjenom.

Marić: Mislim da je podijeljena odgovornost između SDA i SNSD-a. HDZ je ovdje samo posmatrač i bliži je SNSD-u. Sad su ANP i NATO postale glavne teme. Mislim da nije ispravno da to bude uvjet.

Karup-Druško: ANP je bio aktivan mjesec, dva prije izbora. Mladen Ivanić je molio u Predsjedništvu BiH da ANP ne dobije zeleno svjetlo zbog izbora. Ja potpuno podržavam atlantske integracije, u ovom slučaju Komšića i Džaferovića.

Marić: Mislim da to nama nije prioritet, nego je to prioritet Americi ili Rusima. I SDA i SNSD bi odustali od svojih zahtjeva, ali zbog uticaja veliki sila to ne mogu.

Kako gledate na rad Predsjedništva Bosne i Hercegovine?

Topić: Rekla bih da je postojala jedina stvar oko koje su se usaglasili tri člana Predsjedništva. To je bila ta diplomatska “sječa” naših ambasadora, koje su mogli imenovati Dodik i Komšić. Pročitala sam da nam je ova godina bila godina koju su pojeli skakavci. Tako bih oslikala njihov rad. Mnogo se pažnje posvetilo stvari koja je bila karikaturalna – sagi o zastavi. Sav period predsjedavanja Dodika najviše će se pamtiti po tome.

Karup-Druško: Podsjetila bih na prvu sjednicu Predsjedništva. Jednoglasno je postignut dogovor da se podržavaju euroatlantske intregacije. Nažalost, desio se ANP i desilo se da nam je vještački nametnuta dilema NATO ili EU integracije. ANP je skraćena verzija Upitnika Evropske komisije koji je slala BiH. Jedino je drugačija ta komponenta sigurnosti. Dodik je jedini krivac.

Marić: Ne slažem se. Kako je Alija Izetbegović rekao: “Za rat je potrebno dvoje”. Dodik bi pristao na ANP.

Na čemu temeljite tu tvrdnju?

Marić: On je i ranije mijenjao mišljenje, od referenduma do rezervnog sastava.

Topić: Mislim da je on pokušao tražiti neku izlaznu varijantu, da ne izgubio taj ugled među glasačima, da ni po koju cjenu neće pristati na ANP. Kada nije našao izlaznu varijantu, mislim da će sada biti još izričitiji na insistiranju protiv ANP-a.

Kako ocjenjujete rad Džaferovića i Komšić u državnom Predsjedništvu?

Marić: Ja sam i zaboravila da je Džaferović u Predsjedništvu. Umjesto njega odluke donosi Izetbegović. On je meni kao političar OK, gospodin koji se dosta dobro razumije u pravo, ali ovdje samo popunjava mjesto svome predsjedniku.

Karup-Druško: Samo kada pomislim da je umjesto Komšića u Predsjedništvu Dragan Čović…

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad