Milorad Dodik: Nepostojanje zajedničke izjave je sramota za BiH

Vijesti 08. okt 201907:14 > 07:19
N1

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je sramota što članovi Predsjedništva BiH u Beograd na trilateralni sastanak BiH-Srbija-Turska idu bez zajedničkog stava, istakavši da predsjedavajući Željko Komšić nema inicijativu za dogovor.

Dodik je istakao da se u vrijeme kada je bio predsjedavajući Predsjedništva BiH zalagao da se riješi pitanje državnog ugovora sa Srbijom i Turskom, te da je i od Savjeta ministara tražio da se to riješi.On je istakao da Predsjedništvo BiH niko ne uvažava u Savjetu ministara u tehničkom mandatu.

Naglasivši da je trebalo riješiti pitanje međudržavnog ugovora Srbije i BiH o dodirnim tačkama kuda će prolaziti auto-put Beograd-Sarajevo, Dodik je ponovio da ništa od toga nije urađeno.

“Ovo je sramota, mi naprosto idemo tamo, a predsjedavajući nema inicijativu da se nešto desi i dogovori. Niti je sazvao, niti komuniciramo telefonom”, rekao je Dodik za Federalnu televiziju.

Dodik je upitao o čemu bi se u takvoj situaciji moglo pričati na sastanku u Beogradu.

On je naveo da je od turskog predsjednika Tajipa Redžepa Erdogana koji je ljetos boravio u BiH tražio da omogući BiH povoljniji ugovor nego što ima sa Srbijom.

Dodik je rekao da je pitanje, ukoliko se ponudi zajednička izjava u Beogradu, šta bi u ime BiH trebalo pisati u tom dokumentu, budući da nema usaglašenog stava među članovima Predsjedništva BiH.

Dodik smatra da bi najbolje bilo brzo formirati Savjet ministara, i to u roku od sedmicu ili dvije i krenuti sa rješavanjem ekonomskih pitanja, te zamoliti Tursku i Srbiju da BiH daju dodatni period za usaglašavanja.

Kada je riječ o “gulenovcima” čije izručenje od BiH traži turski predsjednik, Dodik je naveo da je to dodatni problem, ali da nije odgovoran da odgovora na to pitanje.

“Riječ je o turskim građanima. Treba uraditi kao što se radi i u slučajevima kada BiH traži izručenje svojih građana. Ako Turska traži izručenje svojih građana i ako ti ljudi nemaju državljanstvo ove zemlje, zašto ih onda zadražavamo ovdje?”, upitao je Dodik.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad