Poruke članova Predsjedništva BiH nakon sastanaka sa Vučićem i Erdoganom

Vijesti 08. okt 201914:44 > 14:46
N1

Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović obratili su se medijima u Beogradu nakon sastanaka trilaterale BiH - Srbija - Turska u Beogradu, zajedno sa Aleksandrom Vučićem, predsjednikom Srbije i Recepom Tayyipom Erdoganom, predsjednikom Turske. Povod je i početak gradnje autoputa Beograd - Sarajevo, čiji se kamen temeljac postavlja danas.

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH u Beogradu je nakon trilateralnog sastanka BiH – Srbija – Turska kazao da će autoput Beograd – Sarajevo obezbijediti bolju komunikaciju između zemalja, te da su na sastanku govorili o drugim infrastrukturnim projektima, poput gasovoda, Turskog toka, modernizacije željezničke trake i slično.

“Govorili smo o tome da se očuva saradnja, mir. Riječi predsjednika Erdogana – treba izbjeći svaki etnički sukob, graditi mir, što je prihvatljivo za sve nas. Želimo to i želimo da nižemo uspjehe”, poručio je Dodik.

“BiH ima silne unutrašnje probleme, u ozbiljnom smo zaostatku, ali vjerujemo da može doći do formiranja Savjeta ministara”, poručio je dodavši da bi to otkočilo smetnje pri realizaciji izgradnje ovog autoputa na relaciji Beograd – Sarajevo.

“To će obilježiti našu saradnju u okviru trilaterale. Sljedeće godine će biti sastanak u Sarajevu, odnosno u BiH, one tamo u Turskoj. Ovo je dobar oblik i pozdravljam ga svakako”, izjavio je Dodik.

Šefik Džaferović se zahvalio Aleksandru Vučiću na gostoprimstvu, kao i Erdoganu što učestvuje u aktivnostima.

“Želim da kažem da je Turska stabilizirajući faktor u regionu, ima dobre odnose sa svim zemljama, može da pomogne pri stabilizaciji prilika na Balkanu”, rekao je Džaferović.

Džaferović je kazao da BiH i Srbije će svoja pitanja krenuti rješavati u okviru bilaterale, jer postoje brojna otvorenja pitanja koja je potrebno što prije riješiti.

“Za mene – potrebna je intenzivnija saradnja između institucija BiH i Srbije, samo se tako na pravi način mogu rješavati problemi”, naveo je Džaferović.

Ono što je zajedničko za sve zemlje koje su učestvovale na ovom sastanku je autoput.

“To je važan projekat, koji utiče na mir i stabilnost u regionu. Srbija je završila svoje obaveze unutar sebe i odnose sa Turskom. Danas počinje izgradnja. Mi smo preuzeli obavezu da ono što se tiče institucija BiH što prije definiramo i zaključimo ugovore, kako bi projekat što prije bio realiziran”, izjavio je Džaferović.

“Rekli smo bilateralna pitanja ćemo otvarati u međusobnim bilateralnim susretima. Javile su se i nove ideje za nove projekte koji se tiču željezničke infrastrukture. To jesu skupi projekti, ali su višestruko korisni, povezuju dvije zemlje, građane BiH i Srbjie, a pogotovo mi u BiH imamo interese da se realiziju”, kazao je u obraćanju Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Izrazio je nadu da će se ovakvi susreti nastaviti i da će se tako otvoriti širi spektar tema.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad