Pogon Stranjani će biti zatvoren, rudari i dalje u jamama

Vijesti 08. okt 201915:36 > 15:40
N1

Na sastanku u Direkciji rudnika mrkog uglja Zenica, kojem nisu prisustvovali predstavnici pogona Stranjani, zaključeno je da će pogon Stranjani biti zatvoren, ali da rudari koji rade na ovom pogonu neće ostati bez posla.

“Najbitnije je napomenuti da niko od rudara neće ostati bez posla, rudari pogona Stranjani će biti preraspodijeljeni na preostala dva pogona, tamo gdje će moći raditi i zaraditi sebi platu, u Stranjanima to sad nije moguće”, kazao je direktor RME Zenica Edin Bašić te dodao:

“Zbog ove vanredne situacije prinuđeni smo da provodimo trajnije mjere koje su usmjerene u proces potpune i trajne obustave radova u pogonu Stranjani. Struka je pokazala da u proteklih devet godina pogon Stranjani posluje sa gubicima, na godišnjem nivou od dva do tri miliona.”

Kazao je da iz Sindikata ne žele da se mješaju u posao Uprave rudnika, ali da traže poštovanje prava radnika zagarantovanih kolektivnim ugovorom.

Predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine Sinan Husić ranije je kazao:

“Mi smo usaglasili preraspoređivanje u druge objekte, unutar tog rudnika. Ono što je za nas prihvatljivo je sigurnost radnih mjesta i preraspodjela, u skladu sa stručnom spremom u okviru jednog rudnika.”

VEZANE VIJESTI

Nakon što su nadležni najavili zatvaranje pogona Stranjani i preraspodjelu radnih mjesta, rudari su prvo odbili da dođu na posao, a kasnije kada su došli odbili su izaći iz jame sve dok se ne riješi njihov problem.

Oko 150 rudara iz tri smjene pogona Stranjani Rudnika mrkog ugljena Zenica i dalje su u jami.

Rudari negoduju zbog najave da će biti raspodijeljeni u Staru jamu ili u Raspotočje te strahuju kako će ostati bez posla.

Također, uposlenici pogona Stranjani odlučili su pokrenuti tužbu radi ostvarivanja svojih prava po uplati doprinosa za MIO od 2009. godine, zajedno sa kaznenim prijavama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad