Bećirović o budućnosti regije: Dobri znakovi – da se razgovara

Vijesti 08. okt 201918:27 > 18:34
N1

Održan je trilateralni sastanak predsjednika Srbije i Turske i članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine. O odnosima u regiji, sastanku, evrointegracija razgovarali smo sa Zijadom Bećirovićem iz Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije.

“Izgleda da je ova sedmica sedmica trilateralnih susreta u Srbiji. U petak je i trilaterala Srbija-Sjeverna Makedonija-Albanija. To su dobri znakovi – da se razgovara”, kazao je.

Mišljenja je da su političari pritisnuti javnošću počeli raditi u korist naroda “iz straha da bi mogli otići sa vlasti”.

“Mislim da je ovo dobar znak zbog regionalnog povezivanja. U regiji se izvrši oko 80 posto robne razmjene, ovako se stvara ambijent za ekonomsku saradnju. Ako se te mogućnosti ne iskoriste, ove države nemaju nikakve šanse. U političkom smislu, sa raznim vanjskopolitičkim ciljevima ove države ne mogu ići same. Kada nastupate kao 4, 5 ili 6 država tada nešto možete da ostvarite. Dobro je da se govori jezikom ekonomije, matematike i da se razmišlja o boljem životu za građane”, rekao je Bećirović te dodao:

“Političari moraju stvarati nove realnosti, bolje. Ako su shvatili tu poruku onda ima nade za cijelu regiju.”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nakon trilateralnog sastanka sa predsjednikom Turske i Predsjedništvom BiH kazao je kako je “nevidljiva ruka” do sada sprečavala izgradnju dobrih veza BiH i Srbije.

Bećirović smatra da ta “nevidljiva ruka” dolazi sa zapada:

“Sile kada osjete da odnosi u regiji idu dobro, oni žele kolač. Opet ćemo imati situaciju kada se poboljšaju odnosi, a idu ka poboljšanju, da će biti tih nevidljivih i vidljivih snaga koje će pokušati da pokvare taj prosperitet koji je na vidiku. Upravo je ekonomija razlog. Zapadu odgovara da je ovdje mir, a za ostale stvari pobrinuće se oni.”

Kada su u pitanju evrointegracije zemalja u regiji, Bećirović je kazao kako Evropska unija nije fer jer je do sada mnogima “progledano kroz prste”:

“Sada već 15 država, članica ne ispunjava uslove koje se traže od BiH. EU tokom utakmice mijenja pravila igre, stalno insistira na novim uslovima. Mislim da je to nepošten odnos EU. Mislim da EU pretjeruje i maltretira cijelu regiju. Oni moraju jasno da kažu da će države regije biti primljene, moraju da odrede datum. Imam osjećaj da EU radi sve da bi nas otjerala od sebe i prepustila u zagrljaj nekim drugim interesnim sferama da bi nam kasnije pripisivala da se mi priklanjamo Rusiji, Turskoj.”

Kazao je da to što Hrvatska preuzima predsjedavanje Evropskom unijom nije dobro, te da je to zemlja koja ne poštuje međunarodni sporazum, granice, presude.

“Naravno da ta država ne može biti primjer”, kategoričan je.

Bećirović je govorio i o dijalogu Beograda i Prištine, izborima na Kosovu i kosovskim taksama na robu iz BiH i Srbije. Kazao je kako je Evropska unija upropastila dijalog između Beograda i Prištine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad