Miloš Šolaja za N1: Predsjedništvo BiH bacilo sjenu na susret u Beogradu

Vijesti 09. okt 201907:39 > 07:45
N1

Miloš Šolaja, profesor sa Fakulteta političkih nauka u Banjaluci, rekao je za N1 da je jučerašnji susret lidera Turske, Srbije i Bosne i Hercegovine u Beogradu važan i veliki korak.

On je dodao da su sjenu na ovaj susret bacili članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine koji na sastanak, kako je rekao, nisu donijeli – ništa.

”Jedan veliki korak u regionalnoj saradnji jer ovo je nešto konkretno. Za razliku od mnogih inicijativa s velikim frazama i izjavama, ovo je konkretan potez koji govori o realizaciji jedne od ideja. Krenulo se u konkretnom pravcu, iz Beograda prema Sarajevu. Ono što je bacilo sjenu na događaj je s kakvim ponudama su došli predstavnici BiH. Oni su došli na izlet, da se malo slikaju, a nisu donijeli ništa što bi ukazivalo da će saradnja imati nastavak u Bosni i Hercegovini”, rekao je na početku razgovora s Almom Dautbegović Voloder.

Gost N1 televizije naglasio je važnost uloge Turske u regionalnim okvirima.

N1

”Uloga Turske u regionu je dosta jaka. Činjenica je da se iz Bosne i Hercegovine, svako na svoj način gleda s dosta predrasuda. Ona je velika zemlja, šesta – sedma ekonomija u Evropi. Fudbalski rečeno, u prvoj je ligi. Turska ima ogromne investicije u Srbiji. Turska ima interes da bude jako prisutna u Srbiji. Najviše robe iz Turske ide kroz Srbiju. Njoj je jako bitno da bude prisutna u regionu. Taj region je geografska poveznica Turske i Evrposke unije’‘, dodao je on i nastavio:

”Turska je jako nisko na ljestvici stranih ulagača u BiH. To je jedna praktična zemlja, radi se i o privatnom kapitalu koji ne poznaje političke interese”, ocijenio je on.

Šolaja je govorio i o formiranju vlasti u Bosni i Hercegovini, situaciji u državi, NATO putu i ostalim aktuelnim temama. Pogledajte video kompletnog razgovora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad