Denis Bećirović za N1: Evidentno je da je Dodik broj jedan problem u ovoj zemlji

Vijesti 09. okt 201909:28 > 10:00
N1

Potpredsjednik SDP-a BiH i delegat u Domu naroda Bosne i Hercegovine Denis Bećirović danas je gostovao na Televiziji N1, što je njegovo prvo gostovanje nakon izbora.

Rekao nam je da se nije u posljednjih godinu dana pojavljivao u televizijskim emisijama jer u prvih 6 mjeseci nije bio član nijednog zakonodvangog i izvršnog organa vlasti, a u drugih šest mjeseci izabran je u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH te da je u tome tijelu pokrenuo određene konkretne aktivnosti, no da nema sjednica da se djeluje kako se nalaže.

S druge strane, svaka vlast, pa i ova, treba da ima priliku da pokaže šta zna i šta može, jer u svakoj državi godinu nakon izbora se pitaju ljudi da li je bolji zdravstveni sistem, obrazovni, da li je ekonomija podignuta na viši nivo… Nažalost, odgovori na sva ta pitanja su negativni“, rekao je Bećirović.

Godinu dana nakon izbora ova vlast nije pokazala mnogo.

Uputio sam i jedan javni poziv predsjedavajućem Doma naroda da počnu raditi svoj dio posla. Zbog nefunkcioniranja Parlamentarne skupštine BiH, desetine zakona su na čekanju, milijarde eura ne mogu da se implementiraju što se sve odražava na građane BiH. Nije uspostavljena vlast, pri tome treba reći i nije odgovornost svih činilaca ista. Glavni kočničar u BiH je krajnje destruktivna politika gospodina Dodika koja nanosi veliku štetu svim narodima i građanima BiH“, istakao je za N1.

O pismu koje je uputio Izetbegoviću je rekao da je to jasan poziv da se sazove sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, te da nažalost još uvijek nije sazvana sjednica Doma naroda.

“Svi su dužni da rade na bazi Ustava BiH i zakona i poslovnika o radu Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. Kolegij je dužan da najmanje ima jednu sjednicu mjesečno, a mi već šest mjeseci nemamo ozbiljne sjednice osim prve dvije gdje je bilo čisto konstituiranje Doma. Postoje najave da će biti krajem oktobra. Moramo se držati strogo Ustava BiH, zakona i poslovnika o radu i jednog i drugog doma. Ako se primjenjuje, neće biti zastoja. Oni koji negiraju Ustave, zakone i poslovnike, smatram da moraju biti sankcionirani”, naglasio je Bećirović te dodao kako mogu biti sankcionirani, jer postoji Krivični zakon, ali da imamo i međunarodnu zajednicu koja je sastavni dio našeg ustavnog poretka.

Na pitanje zašto se ne dešavaju reakcije je odgovorio: “Organi sudske vlasti treba da rade svoj dio posla, međunarodni i visoki predstavnik treba da izađu iz faze političke hibernacije. Reforma sudskog sistema nije završena na kvalitetan način”.

Komentarisao je i da li se na sazivanje Doma naroda čeka odluka o ANP-u.

Vjerovatno da je i to povezano s tim pitanjem na neki način. Moj stav kad je riječ o našem ulasku u NATO pakt je da nisu moguća nikakva popuštanja destruktivnim snagama u BiH. Imamo odluke, strategiju, Zakon o odbrani, sve potrebne dokumente koji govore da je strateški cilj da BiH postane član NATO saveza“, kazao je.

Upitali smo ga i kako on misli konkretno da će se riješiti ta situacija, odnosno misli li da će u tom slučaju Dodik ostati pri svojoj odluci ili da će se ta odluka mijenjati:

“Ne bih želio da predviđam jer su evidentno političari koji predstavljaju vlast u BiH često nepredvidivi i neodgovorni. Također, želim podvući da moramo imati jasan stav, sva rješenja sa Ustavom moraju biti i svi moraju raditi svoj dio posla. Opstrukcije i blokade što imamo na sceni moraju se prekinuti”.

Delegat u Domu naroda BiH Bećirović je za N1 komentarisao i slučaj Fate Orlović te poručio:

Privatna imovina je nepovrediva. Skoro čitavu deceniju sam o tome govorio i tražio od nadležnih vlasti da riješe to pitanje. Na kraju je završilo pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu i odluka je donesena i mora se provoditi. Vrijeme je da BiH postane istinski pravna država“.

Rekao je i kako je Evropski sud donio odluku i inicijator i da to treba u najkraćem roku realizirati te da niko ne smije na tuđoj imovini graditi svoje vjerske objekte.

Naglasio je i kako će on učiniti sve što je do njega da da odluka bude ispoštovana.

Na pitanje postoji li politička volja u BiH je odgovorio: “Nažalost, vladajuće strukture u ovoj zemlji su uspostavile jednu ravnotežu straha u izazivanju stalnih konflikata i tenzija. Kada govorim o tome, želim biti politički korektan do kraja. Imamo često i izjednačavanje aktera u BiH. Juče su tri člana Predsjedništva BiH bili u Beogradu. Odgovornost Dodika i druga dva člana Predsjedništva BiH nije ista odgovornost. Evidentno je da je Dodik broj jedan problem u ovoj zemlji, da je to čovjek koji potpuno ugrožava ustavni poredak ove zemlje i da bilo kakvi pozivi na zaštitu ustavnopravnog poretka na poštivanje ključnih načela ustavnosti i zakonitosti, jednostavno ne prolaze kod njega i kod njegove destruktivne politike.To također treba reći i suočiti se sa tim činjenicama“.

Naveo je i kako se zna da se Dodik protivi ulasku BiH u NATO savez, a što je zakonska kategorija u našoj zemlji te da “ne možemo praviti ni te lažne nivelacije i simplifikacije i stavljati u isti koš sve”, kako je naveo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad