Džaferović za N1: Očekujem da Dodik shvati jučerašnje poruke sa sastanka

Vijesti 09. okt 201915:19 > 15:21
N1

O prvim utiscima nakon trilateralnog sastanka predsjednika Srbije, Turske i Predsjedništva BiH za N1 govorio je član Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda Šefik Džaferović. Govorio je o jučerašnjoj atmosferi prije i poslije sastanka kao i na svečanom otvaranju početka izgradnje autoputa Beograd-Sarajevo.

“Ja sam zadovoljan jučerašnjim sastankom i atmosferom koja je vladala prije i poslije sastanka. Tamo smo otvorili vrlo važna pitanja koja se tiču odnosa naše tri zemlje. Svrha tog sastanka je da vidimo šta su to zajednički projekti, šta je zajedničko za sve tri zemlje”, kazao je on.

Projekat izgradnje auto-puta Beograd-Sarajevo prvi je zajednički projekat Srbije, Turske i Bosne i Hercegovine.

“Republika Turska može da pomogne puno zbog svojih dobrih bilateralnih odnosa sa svim državama regiona. Atmosfera je bila očekivana, nije bilo nikakvih tenzija, nagoviještena je neka vrsta saradnje. Bosna i Hercegovina sa svojim susjedima treba da uspostavlja kvalitetne bilateralne odnose, da rješava otvorena pitanja na principima međusobnog uvažavanja i poštivanja. Ono što je najvažnije sa našim susjedima treba da komunicira država BiH i njene institucije. Nijedno pitanje se ne može riješiti bez države”, riječi su Džaferovića.

Džaferović naglašava značaj rješavanja otvorenih pitanja sa susjednim državama:

“Mi imamo puno otvorenih pitanja sa Republikom Srbijom počevši od odnosa prema prošlosti, pitanja državnih granica, migracija, bjegunaca od pravde koji su osuđeni za ratne zločine, hapšenje naših građana u Srbiji. Puno je tih otvornih pitanja. nijedno ne možete riješiti ukoliko ne vodite dijalog. Mislim da dolazi vrijeme intezivnijeg dijaloga između institucija BiH i Srbije. Očekujem da isto tako bude i sa Republikom Hrvatskom, Crnom gorom i svim našim susjedima.”

“Treba da komuniciraju Sarajevo i Beograd kao glavni gradovi jer su tu smještene institucije o svim pitanjima koja se tiču i Beograda i Banjaluke, Mostara, Kragujevca, Čačka”, dodao je Džaferović.

Kazao je kako na trilaterali nisu razgovarali o ponašanju i izjavama srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, ali da se nada da je Dodik usvojio pozitivne poruke sa sastanka:

“Nismo juče otvarali ta pitanja, nije tu bio prostor za to. Nismo otišli na sastanak trilateralni da rješavamo bilateralne odnose. Jedan takav sastanak pomaže rješavanju vojnih pitanja, ali ih nismo riješili tu nego ćemo to u Sarajevu, Beogradu. To su svakako izjave koje nisu dobrodošle nigdje, one mogu da poremete konstruktivnu amtosferu. Ništa ne možete uraditi u svađalačkoj političkoj atmosferi. Ona ponekad donese kreatorima te atmosfere neki lični poltički poen, ali sigurno nije dobro ni za jednu državu, ni narod, ni građanina, ni čovjeka”, kazao je te dodao:

“Očekujem da i gospodin Dodik shvati jučerasnje poruke sa sastanka i on u svojim izjava počne da se ponaša na takav način. Dakle, da dajemo izjave koje će smirivati situaciju i pomoći da rješavamo probleme.”

Izgradnja auto-puta, čijem svečanom početku su prisustvovali juče članovi Predsjedništva BiH, u našoj državi nije počela.

“Uopće nije sporno kakvo je stanje stvari kada je u pitanju izgradnja auto-puta Sarajevo-Beograd i kakav je odnos i kakvo stanje unutar zemlje kada je taj projekat posrijedi. Ovo Predsjedništvo je uspjelo da definira konačnu trasu auto-puta, nekoliko godina se vodila rasprava. Ovo Predsjedništvo je zaključilo memorandum sa Republikom Turskom o izgradnji auto-puta i dalo nalog Vijeću ministara da dalje operacionaliziraju taj projekat. Moglo se uraditi i više, i mi smo toga i svjesni. Mislim da su napravljeni iskoraci naprijed”, rekao je Džaferović govoreći o procesu izgradnje ovog auto-puta u BiH.

Na jučerašnjem trilateralnom sastanku nije se mnogo govorilo o situaciji u Bosni i Hercegovini, ali je predsjednik Turske Erdogan kazao kako je potrebno formirati vlast.

“Na službenom sastanku juče u Beogradu nismo govorili o formiranju vlasti, to je uzgred pomenuto jer smo svjesno otišli gore da ne govorimo o stanju u BiH. Mi o stanju u BiH želimo da govorimo isključivo u BiH, ali jesmo razgovarali za vrijeme ručka. Erdogan je kazao da treba riješiti ovo pitanje oko formiranja vlasti. Mi ovdje u Predsjedništvu vodimo neke aktivnosti kako bi prevazišli ovo stanje, kako bi riješili pitanje saradnje s NATOm, pitanje ANP-a i formirali vlast. Ne obavještavamo javnost o tome puno, ali radimo. Da li će to donijeti neki rezultat ili ne – ne znam. Još uvijek nema saglasnosti da se te stvari riješe”, kazao je Džaferović.

Govorio je i o povratku boraca, državljana BiH iz tzv. islamske države kao i njihovom procesuiranju:

“Mi smo prva zemlja u regionu možda i šire koja je donijela zakon kojim propisuje krivičnim djelom učešće u stranim vojnim, paravojnim, policijskim parapolicijskim strukturama bilo gdje u svijetu. To je krivično djelo, onaj ko je počinio to krivično djelo neka odgovara za to”, objasnio je Džaferović.

Istakao je kako BiH ima zakone kojim se propisuje tretman ovakvih boraca, te da institucije BiH treba da postupaju po postojećim zakonima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad