Šta će biti sa bh. državljanima nakon deportacije iz Sirije?

Vijesti 09. okt 201918:14 > 18:28
N1

Zbog početka ofanzive na Siriju obustavljen je i proces deportacije bh. državljana u Sarajevo. Iako je sve bilo spremno, bar za njih devet, koji su se borili u redovima tzv. Islamske države, situacija je zasad neizvjesna.

Deportacija je trebala biti okončana sutra, kazao je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić. No, odgođena je zbog turske ofanzive upravo na dijelove Sirije u kojima se nalaze sporni kampovi, pod kontrolom Kurda. Tamo su i bh. građani.

“Radi se o osobama za kojima je Bosna i Hercegovina ranije raspisala potjernice i odredila pritvor. I da će nakon njihovog prihvata biti predati na dalje procesurianje”, kazao je Mektić.

Njegov zamjenik Mijo Krešić gostujući u programu N1 kazao je:

“Mislim da zbog zaštite identiteta ali i cijelog tog procesa nije dobro s tim manipulisati u javnosti, ali mislim da bi se to moglo dogoditi u narednih nekoliko dana.”

Nadležni kažu da onog trenutka kada borci tzv. ISIL-a budu deportovani u BiH, sasvim sigurno će ih na aerodromu već dočekati čitanje optužnica, te da će biti smješteni u pritvorske jedinice.

“Mi smo prva zemlja u regionu pa možda i šire koja je donijela Zakon izmjene i dopune Krivičnog zakona kojim je propisano krivično djelo za učešće u tim stranim vojnim, paravojnim, policijskim, parapolicijskim strukturama bilo gdje u svijetu. I to je krivično djelo”, kazao je Šefik Džaferović, bošnjački član Predsjedništva BiH.

Iz Tužilaštva BiH navode da će javnost o svemu biti obaviještena kada za to dođe vrijeme. Profesor na Fakultetu političkih nauka, Vlado Azinović kazao je da je posebno teško izbaviti, a kasnije i smjestiti mnogobrojne žene i djecu. Aktuelnim vojnim akcijama taj proces je dodatno ugoržen.

“Ukoliko se ikada dogodi da se žene i djeca vrate, postavit će se pitanje njihova smještaja u neke prikladne prostore u BiH i općenito procedura i s pravnog stanovišta koju će trebati slijediti pri repatrijaciji i rehabilitaciji žena i djece. Ali govorimo o dva odvojena kontingenta, muškarci pogotovo ovi koji su bili na crvenim potjernicama Interpola za njih nema dileme zna se šta se njima događa, oni neće imati nikakvog dodira s vanjskim svijetom”, kazao je Azinović.

U Republici Srpskoj stav je da povratak ratnika neće donijeti ništa dobro. Čak i ako ovdje odsluže zatvorske kazne, ponovo mogu mlade okupljati oko te ideologije, kazao je ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač. Evo i stavova građana.

“Nisu trebali ići, ja im ne bih dao ni da se vrate.”

“A žene i djeca koja su ostali tamo? I njih treba ovamo dovesti. Šta s njima? Isto procesuirati, žena je mogla na čovjeka da utječe.”

“Oprostili smo nekima nakon rata našeg ratne zločine pa možemo i ovim ljudima.”

Na koncu profesor Azinović napomenuo je da zarobljeni muškarci i žene koji čekaju deportacije nisu svojevoljno odlučili da se vrate u svoje zemlje. Ostali su uz ISIL do posljednjeg dana. I da ISIL nije vojno poražen, bili bi u njihovim redovima, jer to žele.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad