Kosor: Tihić je otišao kod Purde u zatvor i nazvali su me, bilo je emotivno

Vijesti 09. okt 201920:37 > 20:38
N1

Bivša premijerka Hrvatske Jadranka Kosor, gostujući u Pressingu na N1, govorila je o Sarajevu, odnosu Hrvatske prema Bosni i Hercegovini, ali i otkrila neke do sada nepoznate detalje iz njenog političkog života.

“Volim doći u Sarajevo, bez kurtoazije, tu se osjećam odlično, osjećam se dobrodošlo. Volim šetati ulicama, osjećam se kao kod kuće. Ima puno gradova koji imaju puno toga, ali Sarajevo ima nešto specifično, Sarajevo ima posebnu dušu, ljudi su posebno srdačni. Sarajlije pokažu i kad vas ne vole”, kazala je Kosor u Pressingu na N1.

Ona je u Sarajevo stigla na sastanak na visokom nivou pod nazivom “EU budućnost Zapadnog Balkana i ljudska prava – Govori istinu moćnima”, (“EU Future for Western Balkans – Speak Truth To Power”) koji će se održati u četvrtak, a na kojem će osim nje učestvovati Šefik Džaferović, Mladen Ivanić, Jakob Finci, Kerry Kennedy, Yves Leterme…

Kako je navela, sve ove bivše kolege, koliko god se razlikovali, imaju isti cilj, a to je građenje mostova koje nema nikakvu alternativu. Kako kaže, današnjim političarima, za razliku od onih od prije desetak godina, nedostaje hrabrosti.

“Često puta govorim da će se vjerojatno situacija mijenjati kad i ako u priliku dođu hrabri ljudi, oni koji su spremni gledati u budućnost i koji imaju neku viziju, koji žele da bude bolje. Na ovim prostorima često se političari namjerno vraćaju u prošlost kad im to zatreba. Izvlače se ponovo neka stara neprijateljstva. U vrijeme dok sam ja predsjedavala Vladom RH događalo se puno toga u odnosima sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom. Sjetila sam se stranačke saradnje sa gospodinom Tihićem, susretali smo se. Kad je hrvatski branitelj Tihomir Purda uhapšen, prvi moj kontakt sa tim čovjekom, vukovarskim braniteljem, je uspostavio gospodin Tihić koji se javio iz zatvora. Gospodin Purda je bio zatvoren na prostoru BiH i gospodin Tihić ga je išao posjetiti. Nazvao me je i rekao ‘evo predsjednice, sigurno želite čuti ovog čovjeka’. To je bio jedan dramatičan, neobično emotivan trenutak. To spominjem zbog toga što smo se mi na svaki način ljudski razumjeli”, kazala je Kosor.

Današnjim političarima je poručila da bi trebali raditi na tome da preskoče svoju sjenu.

“Gdje na ovim prostorima danas vidite neke nove ideje o saradnji? Apsolutno ih nema. Mislim da je u ishodištu toga neka vrsta političkog kukavičluka. Najbolje se uklopiti, ući u već neku ladicu poznatu. Ako ja drugog i drugačijeg razumijem i poštujem, bez obzira ne njegove razlike, to ne znači da ne poštujem i da ne bih branila iz sve snage svoje”, navela je.

Kosor je jedan period bila i čelnica HDZ-a Hrvatske. O saradnji sa HDZ-om BiH, Kosor kaže da je bila korektna.

“Griješila bih kad bih rekla bilo šta drugo. I tada je na čelu bio gospodin Čović. Međutim, ono o čemu sam ja vodila računa, je činjenica da su to dvije sestrinske stranke u dvije različite države, da je BiH naš susjed, druga država. Vodila sam puno pažnje o tome da nijedna moja gesta koja bude upućena prema susjednoj državi ne bude shvaćena kao patroniziranje, kao postavljanje nekog tko je iznad, tko je viši, jači, moćniji…”.

Kako je kazala, svaka vlast u Hrvatskoj mora voditi računa o Hrvatima u Bosni i Hercegovini. Na upit o tome da li je Hrvatska danas najbolji prijatelj BiH, a nakon izjava premijera Andreja Plenkovića i predsjednice Kolinde Grabar – Kitarović, Kosor je poručila da bi voljela da je tako, ali…

“… ja mislim da se prijateljstvo kao i ljubav mora dokazivati svakodnevno, pa i između dviju država. Opredijeljenost za prijateljstvo i međudržavnu saradnju mora se dokazivati djelima, nikako samo riječima. Dnevne saradnje između vodstava Hrvatske i BiH, dvije vlade, gotovo da i nema. Ona je gotovo u tragovima i to je meni teško prihvatljivo”.

Govoreći o izboru Željka Komšića, kao člana predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, Kosor kaže da je ranije i Čović bio izabran po istom zakonu po kojem je sada izabran Komšić.

“Ako je izabran u skladu sa zakonom, bez obizra na sva nastojanja da se to promijeni, ako je izabran jednako i po istom principu i zakonu kao i gospodin Čović, a je, onda jeste. Mi iz Hrvatske ne bismo trebali biti tu sudije, oko toga. To trebaju odlučiti sva tri konstitutivna naroda, a Hrvatska u tom smislu treba pomoći. Po mom mišljenju, gledano sa strane, gospodinu Komšiću nisu trebale odmah prijetnje tužbama u vezi Pelješkog mosta koji Hrvatska ima pravo graditi”, kazala je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad