Jadranka Kosor za N1: Neprihvatljiva politika slavljenja zločinaca

Vijesti 09. okt 201921:03 > 10. okt 2019 08:51
N1

Jadranka Kosor, bivša premijerka Hrvatske za N1 je kazala kako ni Franjo Tuđman nije dozvoljavao koketiranje sa ustaštvom, te da je njegov stav bio jasan - odluke ZAVNOH-a umjesto NDH.

Međutim, ustaški grafiti, šaranje plakata i slično je nešto što se stalno dešava, ali po njenom mišljenju to nije rasprostranjena pojava.

“Političari na takve pojave moraju beskompromisno reagirati. Ne može nitko ko želi biti politički relevantan reći da je ‘za dom spremni’ stari hrvatski pozdrav. Ne to je pozdrav te kvislinške tvorevine, pod kojom su ljudi stradali, ubijani, mučeni. Hrvatski Ustav je jasno rekao u svojim izvornišnim osnovima, koje je pisao Franjo Tuđman…Jedan do temelja Republike Hrvatske je atnifašizam. Odluke ZAVNOH-a, nasuprot NDH. Svako relativiziranje dovodi do toga da se duhovi puste iz boce. Ne znate kako ih vratiti. Ako je protuustavno – ne smije se upotrebljavati. Točka. Kraj”, izjavila je Kosor u Pressingu na N1.

Prema njenom mišljenju stav Franje Tuđmana je bio jasan po pitanju ustaštva.

“Bilo kakvo koketiranje sa ustaštvom nije dozvoljavao. Svjedočim o tome iz prve ruke. Često sam vidjela njegovu ljutnju i jasnu reakciju na takve pojave. Ali tada nije bilo toliko pojava”, kazala je.

Kosor je za N1 kazala da svako ko želi biti moderan političar i voditi zemlju u budućnost ne može negirati odluke međunarodnih sudova.

“Znamo da Dodik slavi zločince, ljude koji su osuđeni u Hagu. Ima takvih slučajeva još. Političari koji ne priznaju ono što su sudovi presudili, jednostavno ne bi trebali imati šansu voditi svoj narod ili države”, izjavila je.

Milorad Dodik i Dragan Čović su u koaliciji na nivou BiH, a ona je rekla da lider HDZ-a Hrvatske ne može diktirati lideru HDZ-a BiH šta da radi.

“Ja bih prije svega u četiri oka onda javno izrazila neslaganje. Neprihvatljivo mi je bilo da čelnik HDZ BiH bude na bilo kakvom skupu u RS u danu koji je proglašen neustavnim. Pogotovo što se tamo odlikovala osoba koja je u Hrvatskoj osuđena za ratni zločin”, poručila je.

Politička praksa, prema njenom mišljenju, koja je uzela maha je ta da ‘vaši zločinci budu označeni kao zločinci, a moji da budu na sve načine amnestirani i proglašeni herojima’.

“To zatvara pakleni krug. Takvi političari ne mogu dopustiti da se ide naprijed. Sve zločine treba osuditi. To je politika i Vučića koja je za mene neprihvatljiva. Šljivančanin, koji je osuđen u Hagu – evo ga danas organizira skupove njegove stranke. To je nezamislivo u svijetu gdje postoji ono temeljno – a to je vladavina prava”, izjavila je Jadranka Kosor za N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad