Kosor za N1: Kome će ići glasovi Hrvata iz BiH na izborima u Hrvatskoj

Vijesti 09. okt 201921:06 > 21:07
N1

Jadranka Kosor, bivša premijerka Republike Hrvatske za N1 je kazala da je bilo ponuda da bude čak i kandidatkinja na predsjedničkim izborima u Hrvatskoj, ali je kazala da za solidan rezultat treba velika stranka i jaka infrastruktura.

Kazala je da iz iskustva zna da u politici se mogu ostvariti stvarni rezultati za dobrobit naroda, iako to zvuči kao floskula. Politika je privlači i dalje, prati je – ali ako bi postojala prava mogućnost, možda bi se i vratila – rekla je tokom gostovanja u Pressingu na N1.

“Bila je ponuda da budem kandidatkinja na predsjedničkim izborima. Bilo je manjih stranaka sa tom idejom. Ima još ljudi, ali ima i vremena. Ja imam previše iskustva da znam da za bilo kakav solidan rezultat morate imati veliku stranku i infrastrukturu. Sada me ljudi tapšu više nego ikad. To ne znači ništa. To ne znači da će glasati za vas”, kazala je.

Sada je teško prognozirati ko ima prednost u trci Grabar Kitarović – Škoro – Milanović.

“Za Milanovića sve bolji rezultati, za Škoru nisu loši, s obzirom da atakiraju isto tijelo. Dosta toga je moguće. Ovisi koliko će se Milanović koncentrirati, krenuti u završnu bitku. Ima solidnih kandidata koji bi mogli odvući glasova. Sve ovo što se događa – pokazuje da Grabar – Kitarović ima sve manju potporu. Biti predsjednik države bez obzira na ovlasti je važno. Osoba predstavlja prema Ustavu Republiku Hrvatsku. Mislim da KGK ne predstavlja Hrvatsku onako kako ja to zamišljam u skladu sa Ustavom. Ja ne kritiziram Grabar Kitarović, samo se u svojim tvitovima zalažem za Hrvatsku vladavinu prava, pravnu državu i predsjednicu koja neće odstupiti ni milimetra od Ustava”, poručila je.

Naravno – bit će bitni i glasovi Hrvata iz Bosne i Hercegovine.

“Ja mislim da mogu Škoro i Milanović očekivati glasove. Nije im beznadna situacija. Danas sam se sjećala Milanovićevog mandata, posjećivao je Hrvate u BiH, imao je dobre relacije. Škoro kao pjevač – normalno. Mislim da neće svi glasovi iz BiH otići Grabar – Kitarović. Na prošlim izborima, glasovi iz dijaspore su bili gotovo presudni”, poručila je.

Što se tiče Kolinde Grabar Kitarović – Kosor je kazala da se ona prilagođava vremenu i prostoru gdje govori, te da se njeni govori razlikuju.

“Onim što govori i o čemu govori se prilagođava mjestu i vremenu. Ima govor u Argentini, drugi u Hrvatskoj, treći u Mariji Bistrici. Predsjednik mora imati jasna stajališta za državu i narod i od toga ne smije odstupati”, ocijenila je Kosor za N1.

Poručila je kako iz iskustva zna da nekada nije bilo jednostavno biti Hrvat u bivšoj državi, jer je njena majka zamalo ostala bez posla jer je slavila Božić.

“Imala je dosta komplikacija. Išli smo u crkvu. Pjevali pjesme. Međutim Kolinda Grabar Kitarović je izjavila nešto što je bilo smiješno, nisu se mogle pjevati pjesme, a koje su skladane 1999. ili 2000. godine”, izjavila je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad