Kosor: Nejasna mi je saradnja Čovića i Dodika

Vijesti 09. okt 201921:08 > 21:11
N1

Svi koji žele da ova zemlja ide na bolje trebaju biti za euroatlantske integracije. Zbog toga je meni nejasna ta saradnja Dragana Čovića i Milorada Dodika jer je prvi za NATO-a, a drugi protiv, kazala je u Pressingu bivša premijerka Hrvatske, Jadranka Kosor.

NATO i Godišnji nacionalni plan su navedeni kao glavni razlozi neformiranja vlasti u Bosni i Hercegovini godinu dana nakon Opštih izbora. Može li BiH ući u NATO-u uz protivljenje entiteta Republika Srpska?

To je teško pitanje za mene jer ne živim ovdje i ne poznajem situaciju. Svi koji žele da ova zemlja ide na bolje trebaju biti za euroatlantske integracije. Zbog toga je meni nejasna ta saradnja Dragana Čovića i Milorada Dodika jer je prvi za NATO, a drugi protiv.

Građanska Bosna i Hercegovina, da li je to realno?

Zavisno šta se podrazumijeva pod građanska. To je vrlo osjetljivo pitanje u BiH.

SAD su se vratile na Balkan, rekao je američki državni sekretar Mike Pompeo. Da li se to čekalo za rješavanje glavnih problema na Balkanu?

Govorim iz hrvatskog iskustva. Naši pregovori za članstvo u Evropsku uniju bili su jako teški i u to vrijeme imali smo malo saveznika. SAD su se pokazale kao istinski prijatelj. Međutim, Amerika ne može riješiti problem ako se ne nađu pravi ljudi, hrabri ljudi. Sve zavisi od razumnih ljudi.

Hoće li kosovski problem imati uticaj na BiH?

Nekako se čini da sve ima uticaj na Bosnu i Hercegovinu. Hrvatska treba mnogo pomoći BiH. Sljedeće godine predsjedavamo EU i to je prilika da Hrvatska još više pruži podršku BiH.

Uloga Rusije na Balkanu?

Uvijek u pozadini traje neka vrsta borbe za dominaciju. Unatoč tome kad jedna država, bez obzira kako je mala, nešto želi i zna kako to želi – može ostvariti svoje ciljeve. Mislim da će zbog toga Sjevernoj Makedoniji biti otvoren put i da će to osnažiti nade za Bosnu i Hercegovinu, ali i druge države.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad