Ibrahim Prohić, Dušan Topić i Tomislav Žuljević u Novom danu

Vijesti 10. okt 201915:01 > 15:04
N1

U Novom danu sutra gledajte:

Zbog turske ofanzive u Siriji zakazana je sjednica Savjeta bezbjednosti UN-a. Turska poručuje da će vojna operacija na sjeveru Sirije biti “proporcionalna, odmjerena i odgovorna”. Istovremeno, mediji prenose da su kurdski zvaničnici pozvali Rusiju da se uključi i zaštiti Kurde iz Sirije. Situacija u Siriji naša je tema.

Uloga Turske na Balkanu, trilateralni sastanak Turska – BiH – Srbija, aktuelna politička situacija i stanju u kome se nalazi bh. društvo teme su o kojima ćemo razgovarati sa političkim analitičarem Ibrahimom Prohićem.

U petak zvanično počinje gradnja mosta na Savi kod Gradiške. Gradnju mosta zajednički finansiraju BiH i Hrvatska a radovi bi trebalo da budu završeni za dvije i po godine. O ovom infrastrukturnom projektu za Novi dan govori v.d. direktora preduzeća ”Autoputevi RS” Dušan Topić. Uživo ćemo biti u Banjaluci.

Govorimo o položaju pacijenata na dijalizi i onih koji su liječeni transplantacijom u Federaciji BiH. Kakav je kvalitet njihovog života, uslovi u dijaliznim centrima, nabavka lijekova…? Tomislav Žuljević iz Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika u Federaciji BiH gost je Novog dana.

Nakon što je prošle godine dobio muzejsku nagradu Savjeta Evrope u okviru izbora za Evropski muzej godine, Muzej ratnog djetinjstva dobio je specijalno priznanje u izboru za najbolji slavenski muzej. Govorimo o radu Muzeja, naša gošća biće izvršna direktorica Amina Krvavac.

80 godina nakon početka Drugog svjetskog rata, u kome su Nijemci ubili više od 6 miliona Jevreja, Jevreji se izlažu životnoj opasnosti ukoliko praktikuju vjeru ili idu u sinagogu. Ovako njemački mediji pišu o napadu na jednu sinagogu, koji se dogodio u Halleu. Ovu i druge aktuelne priče ove sedmice donosi nam kolega Mehmed Smajić sa Deutsche Wellea. Uživo ćemo biti u Bonnu.

Uživo smo u Mostaru. Pisanje dnevne štampe i naslovnice dnevnih novina komentariše Igor Božović, novinar BH Radija 1.

Budite uz Novi dan. Sa vama smo od 7 do 10 sati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad