Mostar obavijen tugom

N1

Nesretna sudbina 19-godišnje Lane Bijedić iz Mostara koja je mučki ubijena u nedjelju kod Ljubuškog potresla je cijelu BiH. Porodica, prijatelji i poznanici od nje su se danas oprostili, a prema želji njene majke, tijelo će biti prebačeno i pokopano u Beogradu. Policija i dalje traga za počiniteljem, međutim ni četiri dana od monstruoznog ubistva traga nema.

Stotine građana Mostara danas je izreklo posljednje zbogom ubijenoj Lani, djevojci čiji je život okončan na monstruozan i surov način. Ispraćaju su pored brojnih Laninih prijatelja, porodice i poznanika prisustvovali njeni drugari iz Srednje građevinske škole koju je nedavno završila. U njihovo ime, emotivnim riječima od Lane se oprostila direktorica ove škole.

“Oduševljavala nas je tvoja skromnost i samozatajnost, tvoja spremnost da pomogneš drugima i to pod svaku cijenu prešutiš. Bila si prije svega dobar drug. Nažalost prerano smo te izgubili”, rekla je Sanela Mesihović, direktorica Građevinske škole Mostar.

Da ide s prijateljicom van, zadnje je bilo što je Lana kazala svojoj majci. Nakon što se u predviđeno vrijeme nije vratila kući i tvrdnje njene kolegice da nikakvog dogovora o izlasku između njih nije bilo, te nakon što nije odgovarala na pozive, majka je shvatila da je vrijeme za uzbunu. Nestanak prijavljuje policiji, a u večernjim satima stiže vijest o pronalasku njenog beživotnog tijela u rijeci Studenčici kod Ljubuškog. Obdukcijski nalaz potvrđuje da je djevojka ubijena na brutalan način. Po cijelom tijelu uočeni su tragovi nasilja i davljenja. I pored opsežnih istraga koje vode pripadnici MUP-a ZHK i HNK, kao i ronioci iz Tuzle, uz pomoć Federalne uprave policije, a dijelom i MUP-a RS, ubica još uvijek nije otkriven.

“Pronađen je mobilni aparat koji vjerovatno pripada oštećenoj, on je poslan na vještačenje i pokušat ćemo izvući podatke s telefona. Obavljeni su razgovori s njenim bližim osobama s kojim se družila, ali zasad nemamo konkretnih dokaza”, rekao je tužilac Tužilaštva ZHK Josip Aničić.

Ovo ubistvo ponukalo je Ministarstvo pravde BiH da formira radnu grupu u čijoj je nadležnosti izmjena Krivičnog zakona s ciljem pooštravanja kazni za najbrutalnije izvršena krivična djela usmjerena protiv djece, žena i starih osoba.

“Žao mi je što se morao dogoditi ovako tragičan događaj da bi nas podstakao da pooštrimo kazne za neka krivična djela, ali smo svakako izvršili više analiza i studija koje su pokazale opravdanim ovakve mjere. Nadam se da ćemo i mi u BiH odreagirati kao i naši susjedi u cilju sprečavanja izvršenja ovakvih i sličnih zločina koji potresaju društvo u cjelini, pa i uvesti kaznu doživotnog zatvora, ako je nužno”, rečeno je u Ministarstvu pravde BiH.

U međuvremenu istražitelji, provjeravaju snimke sa skoro svih obližnjih videonadzora, danima pretražuju i istražuju teren gdje tijelo pronađeno. No, zasad je još uvijek mnogo nepoznanica u cijelom slučaju, počevši od toga kako se Lana našla u Ljubuškom, pa do motiva i počinitelja ovog ubistva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad