Građani Turske o napadu u Siriji: Trebali su to učiniti ranije

Vijesti 10. okt 201918:44 > 19:10
N1

Turske oružane snage napreduju kroz sirijski teritorij, prvenstveno kroz djelovanje avijacije po kurdskim naseljima, dok se značajnije aktivnosti kopnenih snaga očekuju u narednim danima. Potezi turskog predsjednika naišli su na osudu evropskih političara, aktivista, ali i drugih građana koji smatraju da nije trebalo ići u ovu akciju u ovom trenutku. Erdogan s druge strane prijeti Evropskoj uniji, ali i još nekim zemljama.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan Evropskoj uniji poručuje da mu ne trebaju njihove pare kako bi brinuo za kurdske izbjeglice. Upućuje prijetnju da ako akcija u Siriji bude nazvana invazijom, na evropsko tlo stiže invazija migranta.

“Evropska unijo ako optužite Tursku da provodimo ‘okupatorsku operaciju’ jednostavno ćemo otvoriti turske granice i pustiti 3.600.000 sirijskih izbjeglica ka Evropi. Evropska unijo, pa vi nikada niste bili iskreni od 1963. godine do sada. Primamo, ne primamo, hoćemo, nećemo, niste vi pošteni”, kazao je turski predsjednik.

Ovakve prijetnje nisu nimalo zabrinule evropske čelnike, pa zbog toga visoka predstavnica za vanjsku politiku Federica Mogherini poručila – akcija mora odmah prestati:

“Od Turske tražimo da odmah zaustavi jednostranu vojnu akciju. Ne želimo da se uvjetuje civilno stradanje, novo raseljavanje, nova eskalacija koja bi predstavljala prepreku UNovom procesu. Kao što je predsjednik Juncker jasno rekao ovdje na ovom mjestu ne možemo finansirati infrastrukturu za primanje stotina hiljada izbjeglica na sjeveroistoku Sirije.”

Predstavnica kurdskih političara bliskih Sirijskim Demokratskim snagama Ilahn Ahmed poručila je kako ostaje prijetnja pogoršanja stanja u regionu:

“Želimo hitnu intervenciju na ovoj krizi i ove napade treba odmah zaustaviti. Zračni prostor bi trebao biti zatvoren za turske letove tako da se bombaški napadi, zračni napadi, mogu zaustaviti. I sve bi evropske države trebale zamrznuti svoje odnose povlačenjem svojih ambasadora iz Turske.”

Građani Turske imaju podijeljena mišljenja o tome kakve će efekte imati ova akcija, pogotovo na tursku ekonomiju:

“Ne odobravam ovu operaciju u takvim ekonomskim uvjetima jer će nakon toga stvari biti još gore.”

“Pa, operacija je kasnila. Trebali su to učiniti što je prije moguće i za dobrobiti Turske i države koja će se formirati na tom području.”

“Mislim da je to bilo neophodno protiv milicija i drugih opasnosti koje u našu zemlju ulaze iz jugoistočne regije. Ali to zahtijeva oprez, ušli smo malo glasno.”

U narednim danima se očekuje i snažnija reakcija Ujedinjenih nacija, ali i drugih organizacija koje imaju timove na terenu kako bi se znalo više o dešavanjima na sjeveru Sirije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad