Odgovorom na ova dva pitanja testirajte se na depresiju

Vijesti 10. okt 201919:27 > 19:36
N1

Broj samoubistava u svijetu doseže i do 800.000. Danas je svjetski Dan mentalnog zdravlja. Posvećen je prevenciji suicida. Kakvo je stanje u našoj zemlji kada je riječ o broju samoubistava, te koji su najčešći uzroci i rješenja?

Iako je u našoj zemlji zabilježen blagi porast broja samoubistava, BiH ipak ima značajno nižu stopu u odnosu na ostale evropske zemlje. Prema zvaničnim podacima, u FBIH u 2018.godini zabilježeno je 217 slučajeva samoubistava, a najčešće u dobi od 15 do 29 godina. U svijetu taj broj svake godine doseže i do 800.000 što znači svakih 40 sekundi jedna osoba počini samoubistvo. Iz Ministarstva zdravlja ističu da postoji razlog zašto bh. društvo nema toliku stopu samoubistava.

“Jedan od razloga je dobar sistem zaštite mentalnog zdravlja. Ja ću i ovaj put kao i svaki put ponoviti da je BiH lider u oblasti mentalnog zdravlja i reći ću da se to ne temelji na mojoj procjeni nego na procjeni Svjetske zdravsteve organizacije”, kazao je pomoćnik federalnog ministra zdravlja Goran Čerkez

Prema riječima psihologa depresija je jedan od najčešćih uzroka samoubistava ali osim ličnih, utiču i socioekonomski faktori. Kroz projekat mentalnog zdravlja ističe se da škole, ali i mediji načinom izvještavanja mogu značajno doprinijeti sprječavanju samoubistava.

“Bitno je da se osjećaju ugodno u školi, da mogu razgovarati o problemima koje imaju, da ima ko da ih čuje, da se jača njihovo samopouzdanje”, kazala je direktorica Projekta mentalnoh zdravlja u BiH Dženita Hrelja Hasečić.

Iako BiH trenutno ima 71 centar za mentalno zdravlje, psiholozi dodaju da još uvijek traje borba protiv stigme i diskriminacije koja prati mentalne poremećaje.

“Obrazovanje nije još uspjelo taj neki nivo postići da ljudi su svjesni da mentalno njihovo zdravlje utiče na kompletno zdravlje. Jako često neke stvari kod nas postoje, ali budući da ih ne znamo detektovati ili ne vidimo, mi kažemo da ih nema”, rekao je psiholog Eldin Džanko.

Test na depresiju se može izvršiti odgovorom na dva pitanja. Da li ste u posljednjih 15 dana bili lošije raspoloženi nego inače i da li ste imali manje volje da se bavite aktivnostima koje vas inače zanimaju.

A da li građani Sarajeva osjećaju stigmu?

“Što ne bih posjetio. Nije ništa sramota za svoje zdravlje.”

“To je apsurd da bude sramota, to je štaviše potrebno.”

“Ja u mojim godinama, bih se obratio.”

Građani BiH su kroz istoriju preživjeli ratove, pad životnog standarda, siromaštvo i borbu za egzistenciju. Sve su to razlozi što mnogi od njih pate tiho i sami, isključeni iz svojih porodica i socijalnog okruženja, ponekad diskriminisani i marginalizovani, a ništa od toga ne mora biti tako, ako bi, samo govorili.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad