Crnadak sa Cerarom: Koristan prijedlog u vezi sa odlagalištem

Vijesti 10. okt 201920:04 > 20:07
Anadolija

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Igor Crnadak zahvalio je Sloveniji za korektan pristup i koristan prijedlog Hrvatskoj da odlagalište nuklearnog otpada bude građeno na području Krškog.

Crnadak je izrazio nadu da će novi razgovori krajem godine rezultirati rješenjem, s obzirom na to da Trgovska gora nije prihvatljiva lokacija jer dovodi u direktnu opasnost devet opština u slivu rijeke Une i nekoliko stotina hiljada ljudi.

Tokom četvrtog Regionalnog foruma Unije za Mediteran koji se održava u Barseloni Crnadak se danas sastao sa ministrom inostranih poslova Slovenije Mirom Cerarom, sa kojim je razgovarao o nastavku evropskog puta BiH, procesu formiranja vlasti u BiH i pitanju izgradnje odlagališta nuklearnog otpada, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara.

Crnadak je ponovio spoljnopolitičko opredjeljenje BiH za članstvo u EU, te izrazio nadu da će proces integracije biti brži u narednom periodu.

On je izrazio očekivanje da će Savjet ministara BiH usvojiti Akcioni plan za sprovođenje preporuka Evropske komisije na sjednici zakazanoj za utorak, 15. oktobar.

Crnadak i Cerar saglasni su da je potrebno da BiH što prije formira vlast na svim nivoima.

U saopštenju se navodi da je Crnadak naglasio da formiranje vlasti na nivou BiH dodatno otežava problem u vezi sa formiranjem vlasti u Federaciji BiH, što je posebno opasno jer su dvije trećine svih aktivnosti iz Reformske agende nadležnost entiteta.

Crnadak je obavijestio Cerara o tome da Parlamentarna skupština BiH ne radi jer su je, kako je rekao, “blokirale političke partije koje pregovore o formiranju vlasti vode već godinu dana zbog čega je zaustavljeno više od milijardu KM u različitim projektima”.

Crnadak je pozvao EU i novu Evropsku komisiju da podrže građane BiH i pomognu da sve institucije budu u funkciji tokom trajanja procesa formiranja vlasti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad