Stručnjaci iz regije i Evrope na petom Kongresu nefrologa u Tuzli

Vijesti 10. okt 201920:55 > 20:57
Pixabay.com / Ilustracija

U periodu od 17.do 20.oktobra u Tuzli se održava najznačajniji naučni skup koji će okupiti najeminentnije stručnjake iz oblasti nefrologije, dijalize i transplantacije.

Riječ je o petom Kongresu nefrologa BiH sa međunarodnim učešćem, koji se već tradicionalno održava u organizaciji Udruženja ljekara za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju bubrega BiH.

U okviru ovog događaja predavanja i naučna izlaganja održaće istaknuti stručnjaci iz 10 zemalja regiona i Evrope.

Prema riječima predsjednice Udruženja, prof.dr. Halime Resić na Kongresu će se razgovarati o bitnim temama iz oblasti kliničke nefrologije, hipertenzije i dijalize, a posebna pažnja biće posvećena bubrežnoj transplantaciji.

“Bosna i Hercegovina se, nažalost, ubraja u evropske zemlje s vrlo niskom stopom transplantacije bubrega, te je kongresna edukacija iz te oblasti još jedan način da se pokuša povećati broj transplantacija bubrega u BiH, a i da se motivira šira javnost u Bosni i Hercegovini o potrebi darivanja organa i tkiva. 2019. godine se navršava 20 godina uspješnog transplantacijskog programa u UKC Tuzla što je bio jedan od razloga da se V Nefrološki kongres u BiH održi baš u Tuzli”, istakla je Resić.

Ona dodaje da UNDT BIH, zajedno sa Donorskom mrežom i Udruženjima koja se zalažu za prava pacijenata kontinuirano radi na edukaciji građana o značaju prevencije bubrežnih oboljenja, ali i o značaju doniranja organa.

“U tom kontekstu dva puta godišnje održavamo nefrološku školu, u okviru kojih imamo izrazito korisna predavanja iz oblasti nefrologije, dijalize i transplantacije. Nefrološke škole su samo jedan dio edukativnog programa koje sprovodi naše Udruženje. Održavamo i niz CME kurseva, a prvi CME kurs u regiji održan je baš u Sarajevu 2008.godine, pod okriljem Evropskog udruženja nefrologa i do sada je održano ukupno 7 CME kurseva. V Kongres nefrologa koji ćemo imati u Tuzli odlična je prilika za podizanje svijesti o značaju transplantacije i doniranja organa, te animiranje šire društvene zajednice. Svaki donirani organ znači jedan život, ali i ugodniji i mirniji život za porodice oboljelih”, izjavila je prof. Resić.

Prof.dr. Halima Resić dobitnica je najvišeg svjetskog priznanja u oblasti nefrologije. Riječ je o nagradi koju dodijeljuje ISN, a koja se odnosi na doprinos u razvoju nefrologije u regiji. Prof.dr.Resić jedina je nefrologinja iz regiona koja je dobila ovu prestižnu nagradu, na nedavno održanom Kongresu BANTAO u Skoplju. Nagrada se dodijeljuje na prijedlog Regionalnog boarda, a potvrđuje je Savjet Svjetskog udruženja nefrologa.

UNDT BIH uspješno djeluje već 20 godina, kao respktabilna i prepoznatljiva stručna organizacija u regiji i šire.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad