Prohić za N1: Političari održavaju strah na toplom režimu

Vijesti 11. okt 201908:39 > 09:35
N1

Ibrahim Prohić, politički analitičar, za N1 je komentirao stalne najave razgovora i dogovora političkih partija u Bosni i Hercegovine.

Gostujući u Novom danu, Prohić je dao svoje viđenje političke situacije, počevši od Hrvatskog narodnog sabora za kojeg tvrdi da mu je cilj manipulacija javnosti.

“HNS je kao neka maska, a iza te maske stoji HDZ i HDZ odlučuje sve. Zašto je to važno? Zato što ako nisi u HNS-u onda si označen kao izdajnik interesa hrvatskog naroda, a ako jesi onda si pod papučom HDZ-a. Na taj način se opozicija unutar tvog etničkog korupsa eliminira”, kazao je.

Prohić tvrdi da je u Republici Srpskoj potpuno ista situacija.

“Tamo je Dodik u ranijim periodima kupovao pojedince, tzv papke, a ovaj put je kupovao cijele stranke ili pola stranke. Dragan Čavić mu je sam prišao sa svojom strankom, jer je njegov rezon bio – ovdje možes opstati samo ako si unutar vlasti”, istakao je.

Prema njegovim riječima, na prostoru gdje su Bošnjaci većina radi se isto.

“Također je najjača stranka pokušala isto to i djelimično uspjela sa Željkom Komšićem i sa još nekim od tih aktera. Cilj je napraviti apsolutnu dominaciju i monopol na svoj politički prostor”, kazao je.

Prohić smatra da političke partije žele monopol da bi ostali na vlasti.

“Oni ne žele i ne znaju riješiti ključne društvene probleme, ali žele da zadrže vlast jer vlast donosi benefite. U Evropi ne postoji nijedna država u kojoj je moguće vladati sa toliko neodgovornosti”, kazao je.

Tvrdi da je ova struktura političke klase u BiH savladala tehnologije vladanja i manipulacije.

“Građani Bosne i Hercegovine su sluđeni. Oni su prvo osiromašeni i konstantno žive u strahu. Oni znaju da žive loše, ali se konstantno plaše da može gore zato što se konstatno projektuje strah. Svaka dva-tri mjeseca se proizvede neki problem da se ljudi opet počinju pitati hoće li biti rata. Ovi koji vladaju stalno održavaju strah na toplom režimu. Prva posljedica straha je da smanjite nivo aspiracija i zadovoljite se ekstremnim minimumom. To ubija građane, zato se potencijal za promjene održava na niskom nivou”, pojasnio je Ibrahim Prohić u razgovoru sa Ivanom Crnogorac.

Prohić je još govorio o ulozi međunarodne zajednice, te ostalim aktuelnim temama. Pogledajte snimak kompletnog gostovanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad