The Guardian: Novi podsjetnik na prošlost Petera Handkea

Vijesti 11. okt 201911:50 > 11:59
AFP

Dodjela Nobelove nagrade za književnost austrijskom autoru Peteru Handkeu izazvalo je snažne reakcije, prenosi britanski The Guardian.

Ambasadorica Kosova u SAD-u, Vlora Citaku, nazvala je odluku Komiteta za dodjelu Nobelove nagrade “skandaloznom” i “besramnom” podsjetivši da je to čovjek koji je “veličao genocidalni režim” srbijanskog ratnog zločinca Slobodana Miloševića.

Austrijski pisac, slovenskog porijekla prisustvovao je sahrani Slobodana Miloševića, gdje je održao i govor, podsjeća britanski list.

“Ne znam istinu. Ali gledam. Slušam. Osjećam. Prisjećam se. Zato sam danas tu, u blizini Jugoslavije, u blizini Srbije, Slobodana Miloševića”, rekao je Handke na Miloševićevom ispraćaju.

Inače, Handke je odbio nominaciju za Heinrich Heine nagradu prije nego što su je političati povukli zbog njegovih političkih stavova. Međunarodna Ibsen nagrada koja mu je dodijeljena 2014. izazvala je proteste u Oslu.

Britanski list dalje podsjeća kako je Handke tražio 2014. da se Nobelova nagrada za književnost ukine te da je rekao kako mu se izbor pobjednika te godine ne sviđa.

Citirajući Handkea koji je nazvao tu nagradu “lažnom kanonizacijom” literature, slovenski filozof Slavoj Žižek je rekao kako ovogodišnja nagrada dokazuje kako je imao pravo.

“Ovo je Švedska danas. Branitelj ratnih zločina prima Nobelovu nagradu dok zemlja učestvuje u ubistvu lika koji je pravi heroj našeg vremena, Juliana Assangea”, kazao je Žižek.

Handke je osudio “kriminalnu” ulogu NATO-a u Srbiji re da je govorio kako su muslimani scenirali pokolje u Sarajevu kako bi okrivili Srbe za iste, podsjetio je The Guardian.

Podsjećamo, Švedska kraljevska akademija dodijelila je juče Peteru Handkeu Nobelovu nagradu za književnost zbog, kako su naveli, uticajnog rada koji sa lingvističkom genijalnošću istražuje periferiju i posebnost ljudskog postojanja.

On je, osim po svojim književnim dostignućima, u javnosti je poznat i po kontroverznim stavovima o dešavanjima na ovim prostorima, odnosno po tome što je negirao genocid u Srebrenici i pozvao na odbranu Slobodana Miloševića, bivšeg predsjednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije te haškog optuženika za ratne zločine.

Handke je u medije dospio početkom 1996. godine nakon objavljivanja kontroverznog djela “Jedno zimsko putovanje ka rijekama Dunavu, Savi, Moravi i Drini ili pravda za Srbiju”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad