Grubeša o Krivičnom zakonu: Dobra kaznena politika, ali na sudovima problem

Vijesti 11. okt 201912:34 > 12:36
N1

Ministar pravde BiH Josip Grubeša, povodom nasilne smrti 19-godišnje Lane Bijedić, formirao je radnu grupu u čijoj je nadležnosti izmjena Krivičnog zakona u cilju pooštravanja kazni za najbrutalnije izvršena krivična djela usmjerena protiv djece, žena i starih. Ministar Grubeša obratio se javnosti povodom formiranja radne grupe.

“Mi nismo rekli da moraju biti smrtne, dali smo samo inicijativu našim članovima u radnoj grupi da pronađu najbolje moguće rješenje. U radnoj grupi su stručnjaci i vjerujem da će konsultirati i akademsku i pravosudnu zajednicu kako bi došli do najboljeg rješenja da u budućnosti bude što manje ovako teških kaznenih djela”, kazao je Grubeša.

Od javnosti i medija traži da se uključe kako bi zakon oživio:

“Ja tražim od vas da ovo ne ostane samo mrtvo slovo na papiru. Ja se nadam da će nova vlast moći krenuti ubrzo u donošenje i ovih zakona, ali i ostalih.”

U radnoj grupi koju je formirao su i predstavnici resornih ministarstava iz oba entiteta BiH.

“Ja vjerujem da je moguće da ne trebamo čekati da se desi neko teško ovakvo zlodjelo da bi mogli reagirati, ali ovo nam je prigoda da javnost bude na strani donošenja zakona”, dodao je.

Kazao je da se o pooštravanju kazni za teška krivična djela i ranije razmišljalo, ali:

“Mi smo i rnaije radili i razmišljali o ovome kako da donesemo kaznene zakone u BiH, da se pooštre ta kaznena djela. Ja sam govorio da mi imamo neku dobru kaznenu politiku, ali na sudovima je problem što se kazne donose bliže kaznenom minimumu, a ne maksimumu. Treba ohrabriti i sudove. Trebamo zaustaviti promišljanja ‘ja ću iz zatvora ikad, oni iz zemlje nikad.’ Mi trebamo tražiti da ljudi u BiH bolje i kvalitetnije i od strane pravosuđa sigurnije zive.”

Dodao je da je moguće pooštriti kazne kako bi se potencijalni počinioci odvratili od teških kaznenih djela, te da se može pojačati zaštita svjedoka maksimalnim poštivanjem ljudskih prava.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad