Amir Vuk Zec, Vedran Zubić, Esad Bajtal i Vahidin Preljević u Novom danu

Vijesti 11. okt 201913:29 > 13:33
N1

U Novom danu u subotu ujutro gledajte.

Porodična tragedija u Tuzli, ubistvo maloljetne djevojčice u Mostaru, vršnjačko nasilje – vijesti i slike koje pune naslovnice medija. Šta se događa sa bh. društvom za Novi dan govori Esad Bajtal, sociolog i politički analitičar.

Dodjela Nobelove nagrade za knjjževnost austrijskom piscu Peteru Handkeu izazvala je mnogobrojne i burne reakcije u BiH. Dok jedni tvrde da čovjek koji je bio poštovalac politike Slobodana Miloševića nije smio biti nagrađen, drugi odvajaju njegov književni od političko ideološkog stava. Djelo Petera Handkea proučavao je prof. dr. Vahidin Preljević sa Odsjeka za germanistiku na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Danas će biti poznato ko će biti vrhovni poglavar Islamske Zajednice u BiH. Odluku o tome donijet će izborno tijelo sastavljeno od članova Sabora, Rijaseta, glavnih imama i predsjednika medžlisa i islamske zajednice. Inače, U konkurenciji za poziciju poglavara IZ BiH su aktuelni reis Husein Kavazović i muftija Muamer Zukorlić iz Islamske zajednice u Srbiji.

Amir Vuk Zec, arhitekta koji kombinuje tradicionalno i moderno, govori o svom odnosu prema prostoru, šarmu bosanskohercegovačkih ulica, predgrađima, uskoj, urbanoj jezgri grada, neizostavnoj novogradnji. Možemo li i kako bolje?

Poznat po svom neobičnom, ali učinkovitom načinu predavanja, profesor geografije Vedran Zubić priredio učenicima, roditeljima, građanima Sarajeva naučni šou. Vedra Geografija i u Novom danu ovog jutra.

Minela Jašar-Opardija sa vama od 9 sati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad