Tahirović za N1: Sistem dodjele Nobelove nagrade ove godine izgubio smisao

Vijesti 11. okt 201915:26 > 16:14
N1

Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović osudio je dodjelu Nobleove nagrade za književnost Peteru Handkeu te kazao kako će uputiti dopis Komitetu za dodjelu Nobelove nagrade kako se u budućnosti ovakve stvari ne bi dešavale.

“Mi ćemo uputiti Komitetu za dodjelu Nobelove nagrade jedan dopis, tražićemo od intelektaualaca iz BiH i naših prijatelja širom svijeta da zajedno potpišemo takav dopis i uputimo pokušavjaući stopirati ovaj model i način na koji se to radi. Mislim da je ovo preduhitreno i bez analize dodjeljena nagrada za neko književno djelo koje mi ne sporimo, ali treba imati na umu da se radi o osobi koja je stala u odbranu Miloševića i njegove politike”, kazao je.

Kazao je da se Novelova nagrada dodjeljuje za mir i prosperitet, te da se dodjeljuje iznimnim ljudima, ali da je to prošle i ove godine zakazalo:

“Ove godine pa čak i prošle godine bilo je malo smetnji kad su u pitanju dodjeljivanje nagrada, pogotovo za književnost. Ove godine mislim da je kap prelila čašu i da je sam sistem kontrole i dodjele nagrada izgubio smisao koji je imao.”

“To je velika uvreda za sve žrtve u BiH i na neki način poziv svima onima koji su sudjelovali u zločinima na prostoru BiH da sve ono što su radili ima opravdanje u pojedincima koji su čak dobitnici Nobelove nagrade”, dodao je.

Tahirović je istakao kako je Handke podržavao Miloševića te da je govorio ono što su međunarodni sudovi kasnije i potvrdili da nije istina.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad