Ko pjeva, zlo (ne) misli

Vijesti 11. okt 201917:52 > 19:03
Index.hr

Na splitski Poljud hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović stigla je u pratnji supruga Jakova i odmah počela pjevati "Dalmacijo – moja ružo procvala".

Ubrzo je sa tribina gdje su bili okupljeni najvatreniji navijači Hrvatske započelo skandiranje: “Jakove izdrži”, na šta je prva dama Hrvatske reagovala na Twitteru: “Jakov je izdržao i još će”. Pri izlasku sa stadiona, Grabar-Kitarović je ponovo zapjevala i to Thompsonovu “Lijepa li si”.

No, najviše reakcija, bar u Bosni i Hercegovini, izazvala je njena izjava za hrvatske “Spotske novosti”:

“Presretna sam zbog rezultata, ali još više zbog Dalića i svih igrača i ponajviše svih ljudi koji su se okupili ovdje u Splitu. Od Visa do Kupresa. Cijela Hrvatska”.

Uslijedila su reagovanja. Danas popodne oglasili su se saopštenjem iz kancelarije hrvatske predsjednice:
“U BiH problem nije nepostojeće svojatanje teritorija, nego majorizacija i kršenje elementarnih demokratskih i ustavnih prava Hrvata kao konstitutivnog naroda”.

“Hrvati imaju dvije domovine, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu”, dodaje se u saopštenju. No, ovo nije prvi ispad te vrste koji je napravila Kolinda Grabar-Kitarović. Na danu otvorenih vrata za Hrvate iz BiH rekla je sledeće:

“Vi u BiH niste gosti, pridošlice ni nacionalna manjina, nego njen najstariji konstitutivni narod”.

U septembru 2017. upozorila je kako je u BiH blizu 10.000 radikalnih islamista, da bi iste godine sa hrvatskim vojnicima zapjevala još jednu Thompsonovu: “Herceg – Bosno, srce ponosno”.

Ko pjeva, zlo ne misli – kaže narodna izreka. Ali šta ako je repertoar izvođača isključivo borbeni, pitanje je bez odgovora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad