Stevandić: Republika Srpska se najbolje otcjepljuje ukidanjem

Vijesti 11. okt 201918:01 > 18:04
N1

Nenad Stevandić, predsjednik stranke Ujedinjena Srpska i šef Kluba Srba u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH kazao je da je politička kriza nakon izbora u BiH nastala odlukom da se blokira imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara - koje pripada predstavniku iz srpskog naroda. Prema njegovom mišljenju kriza je počela kada se počeo negirati taj izborni rezultat, ali i Deklaracijom SDA koja je zadirala u etnički prostor jezika i duhovni prostor sprskog naroda.

Također, reakcije na dodjelu Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu ocijenio je “srbofobnim”.

“Osude su zasovane na jednoj vrsti srbofobije. Ocjene književnosti su mnogo više od onoga što se nama Srbima dopada. Handke je opisao golgotu Srba oko formiranja Kosova. Srbima to prija, on je posjećivao Miloševića i to nekima ne prija”, poručio je Stevandić.

Također, kazao je da su književne vrijednosti Handkea iznad politike – a to se sada nagira.

“U BiH se negira i Ivo Andrić, koji na neki način baštini srpski duhovni korijen”, dodao je.

Izjavu Kolinde Grabar Kitarović “od Visa do Kupresa” ocijenio je kao gaf, jedan u nizu koje je imala do sada – čime je uvrijedila teritoriju FBiH i RS.

“Uklapa joj se to u predizborni marketing. Skoro pa smo navikli na to. Što se tiče baštinjenja prostora – i srpski i hrvatski prostor nisu samo vezani za matične zemlje, Srbiju i Hrvatsku, prelaze državne granice i granice kontinenata. Nadam se da je to bio samo lapsus, i rekla je da nije imala namjeru da vrijeđa”, kazao je Stevandić za N1.

O blokadi unutar BiH je rekao:

“Jasna je blokada, nastala je odlukom Predsjedništva da ne uputi predsjedavajućeg Savjeta ministara. Meni je žao što su Komšić, Izetbegović i Džaferović to doživjeli kao kraj svijeta. Nije kraj svijeta ako red dođe na Srbe, koji imaju legitimitet. Kriza je počela kada se negirao izborni rezultat, a Deklaracija SDA je zadirala u etnički prostor jezika i duhovni prostor”, rekao je.

Njegov stav je da se u BiH sve odlučuje voljom entiteta i konstitutivnih naroda.

“Mi Srbi smo zadovoljni s tim. Koristit ćemo mehanizme zaštite, nejasno je što se insistira na blokadi”, dodao je.

Većina u BiH je izabrala Kolegij Doma naroda, Predsjedništvo, pa se pita što bi većina funkcionisala u svim slučajevima osim:

“Osim kada Srbin treba da bude predsjedavajući. to je anticivilizacijski i antidemokratski princip”, poručio je.

“Nema tu priče ko šta hoće. Tu ima redoslijed. Po Poslovniku se bira Komisija za izbor predsjedavajućeg Savjeta ministara, ne možete to da preskočite. Komšić i Džaferović produžavaju svoj sukob sa Republikom Srpskom. Kao – dozvolit ćemo da dođe Tegeltija, a vi ćete nama ispunjavati želje. Kada budemo imali formirane organe – možemo da radimo”, izjavio je Stevandić.

“Ne formira se organ gdje je na redu Srbin. To je ispoljavanje srbofobne politike, gdje se nama negira da koristimo svoja prava. Institucionalno je sve na mjestu. Koalicija je formirana, hoće da funkcioniše – ali neće da Srbin bude predsjedavajući”, poručio je Stevandić.

Stevandić je poručio kako nikada niko iz Republike Srpske nije učinio nikakvu prijetnju, ali ako neko kaže da treba ukinuti taj entitet – dobit će odgovor.

“Ako neko hoće BiH bez entiteta – RS ima odgovor koji nju štiti. Ako se odgovor nekome ne sviđa – ne treba da napada RS. Republika Srpska se najbolje otcjepljuje ukidanjem”, poručio je Stevandić.

Za kraj je kazao kako politika iz Republike Srpske nije problem na putu formiranja vlasti, nego politike u FBiH koje idu u pravcu negiranja prava drugih naroda.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad