Profesor Preljević o nagradi Handkeu: Tužna činjenica – nismo bitni

Vijesti 12. okt 201909:21 > 09:42
N1

Dodjela Nobelove nagrade za knjjževnost austrijskom piscu Peteru Handkeu izazvala je mnogobrojne i burne reakcije u BiH. Djelo austrijskog književnika proučavao je prof. dr. Vahidin Preljević sa Odsjeka za germanistiku na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

On je za N1 kazao da se u ovakvim okolnostima možda treba u lice pogledati jednoj tužnoj činjenici – da Bosna i Hercegovina naprosto nije dovoljno bitna u svjetskim okvirima.

‘Neki nagradu nisu dobili zbog svojih političkih stavova. Meni nije poznat slučaj da se Nobelova nagrada dodjeljivala nekome ko je u tom trenutku ili do tada imao katastrofalan politički angažman. Možda treba pogledati u lice jednoj tužnoj činjenici – da mi nismo dovoljno bitni. Pročitao sam obrazloženje Komiteta i vi se prvo možete složiti sa svim. To je pisac koji je obilježio jednu epohu, inovativan pisac koji je otkrio nove slojeve stvarnosti. Ali nijednom jedinom rečenicom se ne dotiču njegovog političkog angažmana”, rekao je on u razgovoru s Minelom Jašar Opardija.

Profesor Preljević dodao je da ima razumijevanja za one koji su ovaj događaj doživjeli kao moralno posrnuće.

Kao neko ko se profesionalno bavi književnošću mogu imati puno razumijevanje za one koji su dodjelu ove nagrade doživjeli kao moralno posrnuće komiteta za dodjelu ove nagrade”, rekao je on.

Prema njegovom mišljenju, nagradu nije moguće povući i dodjeliti je nekom drugom.

”Sumnjam da je moguće povući nagradu. Ali to ne isključuje da se organizacije, da iskažu svoje mišljenje. Moguće je da Švedski komitet barem razmisli o svojim kriterijima. Vrlo je teško prepoznati na koji način i koji su kriteriji u kom slučaju su bili vodeći za dodjelu Nobelove nagrade. Imamo slučajeva kada su kriteriji bili politički. Htio bih vjerovati, prilično sam siguran da su ovdje bili književni kriteriji”, naglasio je gost N1.

‘Članovi Komiteta moraju biti svjesni da svaka nagrada uvijek ima politički efekt”, dodao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad