EU nudi novac za projekte: FBiH spremna, RS nezadovoljna

Vijesti 23. apr 201517:30 > 19:07
N1

EU će finansirati pet bh. projekata. Rezultat je to sastanka šest premijera zemalja Zapadnog Balkana početkom sedmice u Bruxellesu.

Transport, promet i komunikacije su fokus. Cilj je uvezati regiju. Na listi su dionice Koridora VC, rekonstrukcija pruge, modernizacija sarajevskog aerodroma i plovnog puta Save.

No ništa nije bez uslova i pripreme.

“Uslov bez kojeg se ne može jeste da donesemo te strateške, državne dokumente kad se radi o prometu i komunikacijama. To je transportna politika, transportna strategija i akcioni plan”, ističe Slavko Matanović, ministar prometa i komunikacija BiH.

Putevi su za BiH prioritet. Nadležni uvjeravaju da se ova prilika neće i ne smije propustiti. U Federaciji BiH su spremni.  

“JP Autoceste je spremno za sve nove projekte i sva nova finansiranja koja se pojave u ovim pregovorima sa EU”, tvrdi Ensad Karić, direktor JP Autoceste FBiH.

U Republici Srpskoj nezadovoljni.

“Primjera radi, izostavljen je banjalučki aerodrom i još neki putni pravci tako da smo mi iskazali te primjedbe prema ministarstvu.. Ali, šta je tu je”, smatra Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske.

Više u prilogu Jasmine Demirović.