Somun o stanju na sjeveru Sirije: Noćas je došlo do obrata u situaciji na terenu

Vijesti 14. okt 201908:46 > 08:46
AFP

Vanjskopolitički analitičar Hajrudin Somun komentarisao je jutros na N1 situaciju u Siriji nakon što se Turska odlučila na vojnu intervenciju na sjeveru ove zemlje.

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da odmah obustavi vojnu ofanzivu na sjeveroistoku Sirije koja prijeti da destabilizuje region. Merkel je taj poziv uputila u telefonskom razgovoru sa Erdoganom, a iz Berlina je saopšteno da je razgovor inicirao Erdogan.

“Ja mislim da ništa poziv ne može promijeniti, ni Trumpa ni Angele Merkel. Sve više i više je komplikovanije stanje u Siriji zbog intervencije turske armije. I mali i veliki ratovi kad počnu nikad niti traju niti završe onako kako su željeli oni koji su počeli rat. Ovo je jedan od malih ratova predsjednika Erdogana na srednjem Istoku. U njega će se i on zapetljati kao i drugi. Merkel je rekla da razumije sigurnosne interese Erdogana. Kakve sigurnosne interese? Kakvi su to sigurnosni interesi ako jedna država uđe na stotine kilometara dugom frontu u drugu državu? Kakvi su to sigurnosni interesi za tako moćnu državu, drugu po snazi po broju vojnika u NATO paktu? Zbog toga mislim da ove osude koje čujemo iz svijeta njih ne ‘benda’ predsjednik Erdogan”, kazao je Somun u razgovoru sa Almom Dautbegović – Voloder.

Kako je kazao, Erdogan ima lični razlog jer želi da prevaziđe Kemala Ataturka.

“On ga je u mnogim stvarima već prevazišao, ali ima jedan lični i zajednički sa Ataturkom, boje se Kurda. Erdoganu su Kurdi važniji nego Islamska država. Njemu je zlo kad mu neko spomene Kurde jer oni okružuju Tursku, oko 950 kilometara. Zbog toga mislim da se on razumije sa Trumpom, upada u neke avanture. Mislim da će ovo trajati malo duže. Noćas je došlo do obrata u situaciji na terenu. Kurdi su zatražili pomoć od Sirije, od Damaska, a već godinama se trude, Evropa, Amerika i svi, da sklone predsjednika Assada. To je bio cilj američke politike i američke intervencije, a Kurdi su im bili saveznici protiv ISIL-a, predsjednika Assada. Ovaj put oni traže pomoć od prirodnog saveznika. Kurdi nastanjuju taj prostor, oni su dio Sirije i prihvatiti će Assada ako im obeća autonomiju i autonomna prava na sjeveru Sirije”.

Kako je kazao, situacija će se i dalje komplikovati u Siriji.

“Ovo što se sinoć dogodilo komplikuje stvari. Amerika i Zapad još više gube Siriju. Ako su se Kurdi složili sa Assadom da se zajedno sa njegovim snagama suprostave turskoj invaziji sjevera Sirije, a pošto je Assad u savezu sa Rusijom i Iranom, znači da Amerika, Zapad i NATO gube taj čitav prostor. Zbog čega su išli ako će ga na kraju izgubiti. Ne znamo šta će se desiti danas, hoće li Assadova armija se boriti sa Krudima”, pita se Somun.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad