Šarović: Ako SNSD i HDZ nastave sa blokadom, predložit ću smjenu

Vijesti 14. okt 201909:20 > 09:26
N1

Rad Parlamenta Bosne i Hercegovine blokira SNSD, a prati ga HDZ. To je potpuno jasno. Ukoliko se nastavi sa blokadom onda treba iskoristiti sve metode, poput promjene parlamentarne većine, kazao je za N1 ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i predsjednik SDS-a, Mirko Šarović.

“Mali Šengen” na Balkanu?

To je projekat u koji treba da se uključi Bosna i Hercegovina. On je začet u Trstu prije nekoliko godina. U okviru CEFTA-e ima više barijera, kao što je pitanje granica. Pokrenut ću inicijativu prema Savjetu ministara i mislim da to treba biti u fokusu jer je veoma važno za našu privredu. Znači, nezaustavljanje na granici sa proizvodima i robom, da se još više pojednostave procedure i slobodan protok radne snage.

Kada mi moglo zaživjeti?

Sve zavisi od brzine administracije u zemljama. Vjerujem da će Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija prednjačiti zato što su krenuli sa prvim dokumentom, prvom deklaracijom. Ne trebamo kasniti i opet biti na repu. Mislim da ovo samo može smetati onima koji se, uslovno rečeno, bave “drugim stvarima”.

Nakon višemjesečnog odlaganja zbog protivljenja Francuske i Njemačke, Vijeće za opšte poslove Evropske unije će sutra na sastanku u Luksemburgu ponovo razmatrati pitanje otvaranje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, potvrđeno je za N1 u Evropskoj komisiji. Bosna i Hercegovina se neće naći na dnevnom redu sastanka u utorak niti na onom krajem sedmice.

Izgleda da će BiH po ko zna koji put biti izostavljena, na žalost. Do nas je, nije do drugih zemalja. Evropski put treba biti prioritet broj jedan, sve druge stvari su manje bitne. Mislim da gubimo tempo i vrijeme. Šteta za nas, bili smo ispred Albanije pet koraka. Smio bih se usuditi da kažem da Bosna i Hercegovina ima mali popust, i ti kriteriji za nas su “labaviji”, a mi to ne koristimo. Mislim da je to do donosioca odluka političkih elita. Bili izbori ili ne, govorimo li o formiranju vlasti ili ne – treba se baviti ovim pitanjem kao najvažnijim.

Koliko je, upravo zbog ovakvih stvari, važno da funkcioniše Parlament?

Radi se o klasičnoj blokadi rada Parlamenta i to je veći problem od formiranja Savjeta ministara. Parlament je zloupotrebljen da bi se vršio pritisak. Parlament treba da radi, a političari neka se dogovore o izvršnoj vlasti. Parlament je stariji od Savjeta ministara. Vidimo da ovakav Savjet ministara produkuje različite projekte i zakone. Na čekanju je negdje oko 40 zakona u Parlamentu Bosne i Hercegovine. Mislim da se sa blokadom treba prestati jer će šteta biti još veća. Treba se pokrenuti inicijativa za smjenu rukovodstva. Predložit ću Zvizdiću da zakaže sjednicu Predstavničkog doma, uvijek imaju 22 ruke da se izglasa, da se prekine sa blokadom.

Ko blokira državni Parlament?

Prije svega SNSD, a prati ga HDZ. To je potpuno jasno. Ukoliko se nastavi sa blokadom onda treba iskoristiti sve metode, od promjene parlamentarne većine – spreman sam na tako nešto, a ne tražim ništa za uzvrat. To je odgovornost broj jedan.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad