Čović: HDZ neće praviti nove eksperimente, promjena Izbornog zakona preduslov

Vijesti 14. okt 201910:15 > 10:15
Srna

Promjena Izbornog zakona je preduslov za normalno funkcionisanje svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini, izjavio je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

On je najavio pokretanje rasprave sa SDA i bošnjačkim partnerima da bi se našlo neko rješenje i otklonile sumnje da li će dogodine uopšte biti izbora u Mostaru.

Čović je za BHRT rekao da je protiv nametanja rješenja i da se zalaže da ono bude nađeno u okviru institucija BiH što bi omogućilo da izbori 2022. godine budu u rasterećenoj atmosferi.

On je naglasio da je danas najveća odgovornost na HDZ i SDA, kao predstavnicima bošnjačkog i hrvatskog naroda, te da je to dominantno problem Federacije BiH.

Lider HDZ BiH napomenuo je da ova partija nije neodgovorna i neće praviti nove eksperimente, a da nisu otklonjeni problemi nelegitimnog predstavljanja nakon opštih izbora 2018. godine.

Čović je rekao da je BiH u krizi već 13 mjeseci jer nema vlasti na nivou BiH, te da problem nije samo Savjet ministara, nego i Parlamentarna skupština, koja nema neophodne komisije da bi poslovnički mogla funkcionisati.

On je ukazao i da je to što je predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić istovremeno i predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH neprihvatljiv standard u demokratskom svijetu.

Čović ističe da ne postoji nijedno pitanje koje može biti prepreka da novi saziv Savjeta ministara odmah bude konstituisan i upozorava da će ukoliko se ova kriza nastavi njene razmjere biti nesagledive, jer će nastati ogroman socijalno-ekonomski problem u funkcionisanju na svim nivoima u BiH.

On smatra da nisu tačne tvrdnje pojedinih spekulanata da “političko Sarajevo neće uopšte ići u formiranje vlasti u naredne tri godine kao produkt političkih odnosa i rezultata”.

“Ne smijemo dalje kalkulisati sa onim šta bi se moglo desiti”, poručuje Čović.

On naglašava da je potrebno odmah uspostaviti vlast na nivou države da bi se pokušao rješavati problem evroatlantskog puta i socio-ekonomske stabilnosti zemlje, kao i mnogih drugih pitanja radi ostvarenja investicionog zamaha.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad