Crnadak: Principijelan stav, BiH neće podržati članstvo Kosova u Interpolu

Vijesti 14. okt 201911:15 > 11:17
AFP

Igor Crnadak, ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine komentarisao je moguće otvaranje pristupnih pregovora Sjeverne Makedonije i Albanije za ulazak u Evropsku uniju. Kazao je zbog čega Bosna i Hercegovina nije na sutrašnjem dnevnom redu Vijeća za opšte poslove Evropske unije, te je iznio stav Bosne i Hercegovine kada je u pitanju članstvo Kosova u INTERPOL-u.

“To su poznate stvari od ranije, mi imamo principijelan stav koji ovaj Savjet ministara drži već četiri i po godine, a to je da podržavamo članstvo Kosova u onim asocijacijama i organizacijama koje se nalaze na usaglašenom spisku Beograda i Prištine iz briselskih razgovora i eventualno druge organizacije oko kojih Beograd i Priština postignu saglasnost. S obzirom da ovdje nije ni jedan, ni drugi slučaj BiH neće podrzati članstvo Kosova u Interpolu i ja mislim da će na takav način glasati i djelovati uopšte u Čileu na ovoj konferenciji delegacija BiH”, kazao je Crnadak govoreći o predstojećoj generalnoj skupštini INTERPOL-a u Čileu. Delagaciju Bosne i Hercegovine predvodiće ministar bezbjednosti Dragan Mektić.

Evropska unija razmatra mogućnost otvaranja pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, no na sastanku neće razgovarati o Bosni i Hercegovini.

“To je još jedna loša poruka za nas i rezultat je ovih izgubljenih godinu dana poslije izbora. Očigledno da stranke koje su počele taj proces imaju veliki problem da ga završe, zbog toga su uveli u blokadu i druge institucije. Ovo što imamo danas je potpuno neodrživo poput toga da parlament ne radi i sigurno da nailazi na negativne reakcije u Evropi”, rekao je Crnadak.

Istakao je kako je značajno da se na evropskom putu Bosne i Hercegovine radi paralelno sa formiranjem vlasti, te izrazio nadu da će sutra biti usvojen Akcioni plan za provođenje preporuka iz Mišljenja Evropske Komisije za BiH čime bi “dali bar jedan pozitivan signal” Evropskoj uniji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad