BiH bi mogla ostati na začelju zemalja koje teže Evropskoj uniji

N1

Bez daljnjeg odlaganja formirati vlast na državnom i federalnom nivou, poručuju iz EU. Ova poruka stiže uoči rasprave o otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. A uz poziv EU, stiže i nova najava, ovaj put od predsjednika SDA Bakira Izetbegovića. Očekuje kompromis, te poručuje da su stavovi iznijeti na trilateralnom satanku u Beogradu ohrabrujući.

Iako su čelnici EU pozivali na formiranje vlasti, iz BiH stizale su oprečne poruke.

“Krucijalno je sada da su vlade formirane na svim nivoima u BiH. Ne možemo preporučivati zemljama članicama da nastavljamo sa pregovrima, ako nemamo sagovornike na drugoj strani”, kazao je Johannes Hahn, komesar za proširenje i susjedsku politiku, 29. maja.

“Pitanje VIjeća ministara nema veze sa kandidatskim statusom. Sa kandidatskim statusom prije svega ima opća politička atmosfera u BiH”, istakao je Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara, 6. jula. 

Danas novi poziv BiH, ovaj put Savjeta EU za spoljne poslove. Bez odlaganja formirati vlast kako i se nastavilo sa potrebnim reformama.

Ponovljeni poziv stiže uoči sutrašnjeg zasjedanja Savjeta za opšte poslove EU na kojem će biti razmatrano otvaranje pregovora za Sjevernu Makedoniju i Albaniju.

“Kada je riječ o BIH, eventualno ostalim državama iz regije, zašto nisu one na dnevnom redu. To je pitanje za institucije EU koje kreiraju agendu”, kazala je Martina Trogrlić, portparolka Direkcije za evropske integracije.

“To je još jedna loša poruka za nas, i rezultat izgubljenih godinu dana nakon izbora”, istakao je Igor Crnadak, ministar spoljnih poslova BiH.

A godina dana, izgubljena je uslovljavanjima, ali ne i onim iz EU, već međusobnim, stranačkim.

“Krajnje je vrijeme da se napravi korektan kompromis i cijenim da bi pomenuta trilaterala, odnosno stavovi predsjednika Erdogana i Vučića koji su bili na toj liniji, mogli biti ohrabrujući”, izjavio je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Ukoliko EU odluči otpočeti pregovore sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom, BiH će na ovim prostorima, uz Kosovo, biti na začelju zemalja koje teže EU.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad