Strožije kontrole za državljane BiH koji putuju u EU

Vijesti 15. okt 201908:26 > 08:57
N1

Evropska komisija donijela je direktivu kojom će od februara 2022. godine biti pooštrene kontrole ulaska osoba koje nemaju pasoš zemalja EU, a o tome kakve će to biti provjere, za Novi dan je govorio Svevlad Hoffmann, savjetnik direktora Granične policije Bosne i Hercegovine.

Hoffman nam je rekao kako će se od drugog mjeseca 2022. godine pojačati biometrijske metode kontroliranja putnika koji ne posjeduju putne isprave EU.

Dakle, te mjere su usmjerene na sve one državljane koji ne dolaze iz Evropske unije. Kao što je poznato, od 2015. kada je uspostavljena takozvana Islamska država, krenuo je izbjeglički val prije svega i prema zemljama EU. S tim se krenulo i sa krijumčarenjem ilegalnih migranata te su postigli mnogo u krivotvorenju putnih isprava. S obzirom na činjenicu da su se pojavili ‘ataci morfinga’, što je posebna metoda izmjene fotografije na putnim ispravama, iz EU je naloženo da se od 2022. uspostavi jača biometrijska kontrola, odnosno da svi koji ne posjeduju putne isprave EU uz to prezentiranje važeće putne isprave moraju biti podvrgnuti i biometrijskom skeniranju lica i digitalnog davanja otisaka četiri prsta ruke. Svaki drugi prelazak biće olakšana kontrola, odnosno, putnik će biti u obavezi da da otisak kažiprsta uz putnu ispravu“, pojasnio je Hoffman.

Pitali smo ga da prokomentariše kakva će onda biti situacija sa putnicima koji putuju autobusima i koliko će to usporiti prelazak granica.

“Ne bih špekulirao, ali neće ga ubrzati, i za realno je očekivati da će uvjetovati dodatna zadržavanja i trošenje vremena putnika koji putuju do svog odredišta preko granica EU”, naveo je.

Savjetnik direktora Granične policije BiH je rekao i kako će građani BiH imati još jednu obavezu ukoliko žele da pređu granicu i putuju ka EU.

Kada je riječ o novim metodama biometrijske zaštite, građane BiH očekuje još jedna obaveza ukoliko žele da izađu iz BiH. Naime, biće uveden European travel information and autorization system, odnosno sistem koji se bavi dodatnom informatizacijom prilikom putovanja. Svi naši državljani će morati prije nego što se odluče na putovanje u EU popuniti poseban web formular, gdje će dati određene podatke i moraju proći osnovne sigurnosne provjere. Taj sistem će rezultirati time da će našim putnicima, odnosno većini, biti odobren ulazak u EU i važit će tri godine ili do isteka putne isprave”, rekao nam je te potcrtao kako Evropska unija ozbiljno shvaća migrantsku krizu te da poduzima sve da bi zaštitila vanjske granice.

“Moramo se sa posebnim senzibilitetom odnositi prema granicama EU ukoliko želimo biti dio EU. S jedne strane postoji pritisak migranata sa istočne granice da uđu, a s druge strane da se probiju i da uđu na teritorij Hrvatske”, istakao je.

Hoffman je rekao i kako Granična policija dobro surađuje sa Frontexom, ali i da smo jedina zemlja s područja Zapadnog Balkana koja nije ratificirala sporazum s tom agencijom.

Savjetnik direktora Granične policije BiH je za N1 govorio i o kapacitetima s kojima raspolažu.

Što se tiče kadrovske službe, ona je ograničena činjenicom da je bazirana na pravilniku koji je donesen prije 19 godina. Sasvim je jasno da postojeći broj policijskih službenika koji je uspostavljen je izuzetno minimalan i nije dostatan da bi se odgovorilo na ovaj broj migrantske krize. Trebalo bi nam najmanje dodatnih 1.000 službenika. Susjedna Hrvatska ima daleko veći broj policijskih službenika, a u zadnjem periodu je angažirala dodatnih 1.800. Višekratno smo se obraćali Vijeću ministara, ona se za sad svodi na činjenicu da nam pomažu policijski službenici iz Ravnateljstva za koordinaciju policijskih tijela, do prošlog mejseca su to činili i pripadnici državne Agencije za istrage i zaštitu i pripadnici MUP-a Republike Srpske. Zanimljiv je i podatak kada govorimo o toj međuagencijskoj policijskoj suradnji, na sporazum od 14. jula o operativnoj suradnji, nisu se odazvali predstavnici USK, a tamo imamo izražen problem sa migrantima, i iz nama nepoznatih razloga, nisu procijenili da trebaju potpisati ugovor sa nama“, rekao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad