Bukvarević pojasnio zašto Alije Izetbegovića nema u objavljenom registru OS

Vijesti 15. okt 201915:28 > 15:32
AFP

Salko Bukvarević, federalni ministar za boračka pitanja, objasnio je zašto prvi presjednik Republike Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović, koji je samim tim bio i vrhovni komandant, nije u registru pripadnika oružanih snaga koji je objavljen.

Veliko interesovanje javnosti izazvala je javna objava Registra pripadnika oružanih snaga na web stranici Federalnog ministarstva za boračka pitanja. Za Faktor Salko Bukvarević, resorni ministar, pojasnio je zašto u javnoj objavi registra nema prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića, koji je bio i vrhovni komandant.

“Svojevremeno je, sada rahmetli, predsjednik Alija Izetbegović zamolio da ga ne stavljaju ni na kakve spiskove, da ne bi slučajno po nekom automatizmu dobio neko pravo. On se nalazi u evidenciji, sve je evidentirano, znači svi ostali članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine se nalaze. On je dakle svojevremeno razgovarao sa predstavnicima grupe za vođenje vojnih evidencija, to je u Općini Centar u Sarajevu, i zamolio ih da se ne bi slučajno njegovo ime našlo na nekom spisku, pa da ne bi ostvario neko pravo. Predsjednik se uredno vodi u registru kao vrhovni komandant, ima puni ratni staž i to je uredba koja je propisala da članovi Predsjedništva BiH kao vrhovna komanda obavljaju tu dužnost. Međutim, nisu ga stavili na javni spisak zbog njegove molbe iz 1993. ili 1994. godine”, pojašnjava nam Bukvarević.

Više na portalu Faktor.ba.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad