Hoće li PDP i SDS ponovo u vlast na državnom nivou?

Vijesti 16. okt 201913:08 > 13:22
N1

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i predsjednik SDS-a Mirko Šarović nedavno je gostujući u programu N1 kazao da rad državnog Parlamenta blokira SNSD u čemu ga prati i HDZ. Poručio je da ukoliko se nastavi sa blokadom, onda treba iskoristiti sve metode, poput promjene parlamentarne većine. Ova izjava izazavala je oštre reakcije iz entiteta Republika Srpska, pogotovo iz SNSD-a i njihovih koalicionih partnera.

Govoreći o formiranju nove vlasti na nivou BiH, o čemu već godinu dana pregovaraju SDA, SNSD i HDZ, predsjednik SDS-a rekao je da ako on krene da pregovara sa SDA za njega nije problem da dostigne 22 poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH.

“Ako bi se to dogodilo, rekli bi da to nije legitimno. Savjet ministara konstituiše i sastavlja onaj ko može i nije to moralno pitanje ili pitanje ko zaslužuje da bude u Savjetu ministara”, rekao je Šarović novinarima u Sarajevu.

Sudeći prema izjavama učesnika, o ovoj temi danas je razgovarano i na sastanku stranaka nekadašnjeg Saveza za promjene, PDP-a i SDS-a, koje participiraju u aktuelnom sazivu Vijeća ministara BiH.

“Mi imamo rješenje kako odblokirati rad Parlamentarne skupštine BiH. Učinit ćemo sve da to tijelo funkcioniše i da se ratifikuju sporazumi bitni za lokalne zajednice i velike projekte. Radi se o dvije milijarde maraka”, kazao je Borenović.

Šarović je ponovo poručio da “neće biti sa strane” kada je u pitanju ponovno formiranje vlasti na državnom nivou.

“Mi mislimo da pregovaranje oko Savjeta ministara nije vlasnistvo ove tri stranke (HDZ, SNSD i SDA). Savjet ministara ne formira onaj koji misli da mu to pripada, da je legitiman, već onaj ko uspije da napravi 22 poslanika”, poručio je Šarović, te dodao:

“Legitimitet ima i SDS I PDP, nćemo biti sa strane”, naveo je.

Na upit reporterke N1 Snežane Mitrović  da li “deblokada Parlamenta” znači smjene u Kolegijumu Parlametna BIH, Šarović je odgovorio diplomatski ne precizirajući. Poručio je da “SDS i PDP imaju plan”.

O mogućnost da navedene dvije stranke ostanu u vlasti i u novom sazivu Vijeća ministara BiH danas se oglasio i lider SDA Bakir Izetbegović.

“Šarović je rekao kada bi on to pokrenuo da bi to relativno lako bilo postići – te 22 ruke. Pa vjerovatno je tako. Samo ne znam šta bismo novo dobili. U ovom času imamo Vijeće ministara, koje funkcioniše, mogli bi slično dobiti, ali ne vjerujem da bi HDZ bio za takvu kombinaciju”, rekao je Izetbegović.

Poručio je da će stvar “biti status quo dok SNSD ne odluči da prihvati da entitet ne može komandovati državom”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad