Izetbegović se okušao u tradicionalnom turskom streličarstvu (FOTO)

Vijesti 16. okt 201913:33 > 13:38
Anadolija (AA)

Izložba fotografija "Gobeklitepe" otvorena je danas na Internacionalnom unverzitetu u Sarajevu (IUS).

Radi se o izložbi arheoloških fotografija. Institut “Yunus Emre” u Sarajevu, koji je prvi centar Turskog kulturnog instituta “Yunus Emre” (YEE) otvoren izvan granica Turske, nizom aktivnosti obilježava deceniju rada u Bosni i Hercegovini.

Institut deset godina širom Bosne i Hercegovine organizira programe i aktivnosti upoznavanja turske kulture i jezika te predstavlja svojevrsni most između naroda dvije zemlje. Organizacijom niza aktivnosti tokom sedmice, među kojima su i koncerti i izložbe, Institut obilježava deset godina aktivnog rada.

Otvorenju izložbe prisustvovao je i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i predsjedavajući Doma naroda PSBiH Bakir Izetbegović i Bilal Erdogan, predsjednik Svjetske etno-sportske konfederacije. Među danas prisutnima je, između ostalih, bio i amabasador Republike Turske u BiH Haldun Koc.

Anadolija (AA)
Anadolija (AA)
Anadolija (AA)
Anadolija (AA)
Anadolija (AA)
Anadolija (AA)
Anadolija (AA)
Anadolija (AA)
Anadolija (AA)

Predsjednik Instituta “Yunus Emre” Seref Ates pojasnio je da izložbe i koncerte održavaju kako u Turskoj tako i izvan nje i na taj način pokazuju umjetničku snagu te zemlje.

Nakon otvorenja izložbe, svečano je otvoren i kurs tradicionalnog turskog streličarstva.

“Danas se nalazimo na IUS-u kako bismo obilježili početak nove školske godine i kako bi poslušali predavanje o rahmetli Aliji Izetbegoviću. Jako sam sretan što sam opet u Sarajevu”, izjavio je Bilal Erdogan.

Govoreći o kursu streličarstva, Erogan je pojasnio da se trude da održe tradiciju ovog sporta.

“Osnivač sam Fondacije za streličarstvo u Istanbulu, koja radi na promociji ovog našeg tradicionalnog sporta. Radimo na njegovom razvoju i na tome da ga zaštitimo od zaborava”, rekao je Erdogan.

Rektor Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS) Ahmet Yildirim rekao je ranije danas, u obraćanju studentima, da želi da Univerzitet bude centar izvrsnosti na Balkanu.

“Imamo 1.500 studenata iz skoro 50 različitih zemalja. Jako se trudimo da povećamo kvalitet i da damo bolje obrazovanje našim studentima i sarađujemo sa različitim univerzitetima”, poručio je rektor.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad