Oko dvije hiljade migranata trenutno smješteno na Vučjaku

Vijesti 16. okt 201916:37 > 19:30
N1

Migrantska kriza u BiH dobiva ozbiljne razmjere. Migranti stižu u sve većem broju, lokalne vlasti upozoravaju na probleme, no rješenja s većih razina vlasti nema. Najteža situacija i dalje je na području Unsko-sanskog kantona. Policija sada provodi akciju dislociranja ilegalnih migranata koji borave na javnim površinama u Bihaću, u kamp Vučjak. Ovo je dodatno pogoršalo uvjete u tom ionako neuvjetnom kampu.

Oko dvije hiljade migranata trenutno je smješteno u šatorima u kampu na Vučjaku kod Bihaća. Samo juče je policija iz Bihaća sa javnih površina i neuslovnih smještaja 1.500 migranata dislocirala u ovaj kamp udaljen dvadesetak kilometara od grada.

“Mi nemamo dovoljno hrane, ovdje neki ljudi umiru od gladi. Policija nam ne da da izađemo napolje da kupujemo hranu”, kazao je Makaš iz Avganistana.

“Mi pozovemo braću, majke i drugu rodbinu u Pakistan da nam pošalju novac, ali mi ne možemo otići po novac u Bihać da podignemo preko Western uniona. Policija nam ne da izaći da idemo u grad da podignemo novac”, požalio se Šizarhanin iz Pakistana.

U kampu su prisutni volonteri Crvenog krsta, međutim sa dolaskom većeg broja migranata procjenjuje se da bi moglo doći do pogoršanja bezbjednosne situacije, ali i širenja zaraznih bolesti.

“Imamo povećan broj skabijesa, hepatitisa, tuberkuloze. Taj povećani dolazak migranta u kolektivni smještaj samo će ubrzati širenje zaraznih bolesti koje imamo”, kazao je Selam Midžić, Crveni krst Bihać.

Od početka ove godine samo talgo vozom u Bihać je stiglo preko 17.500 migranata.

Na teritoriju USK je oko 6.000 migranata, podaci su MUP-a USK. Iz ove institucije kažu da svakodnevno pristiže između 100 i 150 migranta, te da je u posljednjih devet mjeseci počinjeno na stotine krivičnih dijela od strane migranata, ali i od lokalnog stanovništva na štetu migranata.

Pojedini građani BiH pokušavaju steći imovinsku korist krijumčarenjem, nelegalnim uslugama prevoza i smještaja, pa i krađama. Dok su migranti u proteklih devet mjeseci počinili 168 krivičnih djela.

“Jedno krivično djelo ubistva, dva pokušaja ubistva, dva nanošenja teških tjelesnih povreda, narušavanje sigurnosti, zloupotreba opojnih droga, napada na ovlaštena službena lica”, izjavio je Ale Šiljdedić, portparol MUP-a USK.

Iz MUP-a kažu za sada uspjevaju održavati stabilnu bezbjednosnu agenciju, ali traže da i druge policijske agencije kontrolišu kretanje migranata na teritoriji BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad