Ko hoće tapiju nad sudbinom Bosne i Hercegovine

Vijesti 16. okt 201916:47 > 19:37
N1

Odblokiraćemo rad Predstavničkog doma, sa onima sa kojima imamo 22 ruke, kažu jednoglasno lideri SDS-a i PDP-a, nakon sastanka u Banjaluci. Mirko Šarović i Branislav Borenović imaju plan. Istovremeno i HDZ najavljuje razgovore za narednu sedmicu, a i iz SDA poručuju “Status quo dok se SNSD ne nauči ponašanju”. Iz stranke Milorada Dodika poruka: "Nikada se nećemo pokoriti”.

Ko hoće tapiju nad ovom zemljom, njenom subinom?

Nakon godinu dana neuspješnih pregovora o vlasti, to pravo nemaju SDA, HDZ i SNSD, ističe SDS-ov predsjednik Mirko Šarović.

“Svi smo mi legitimni za to. Savjet ministara će formirati onaj ko uspije, ko može, ko je sposoban da napravi koaliciju od 22 poslanika. Taj legitimitet ima i SDS i PDP i nemojte da sumnjate da ćemo da budemo sa strane negdje i da to nijemo posmatramo. Bićemo i jesmo u potpunosti aktivni”, kazao je Šarović.

Aktivni u namjeri izmjene izbornog zakona, reforme javnog servisa, ali i deblokade državne vlasti, ističu ciljeve nakon stranačkog sastanka. Legitimitet za djelovanje, kažu Šarović i Borenović, dali su im građani, njih 250 000.

“Za SNSD-ovu listu je glasalo 265.000 građana, 2% više, što znači i pored ovih nepravilnosti i svega, znači da imamo potpuni legitimitet da tražimo rješenje da odblokiramo rad određenih institucija”, istakao je Borenović.

A da li deblokada parlamenta znači ulazak u smjene članova Kolegijuma, ne precizira se.

SNSD podsjeća, izborni smo pobjednici – četiri naspram devet u PD PS BIH i jedan naspram četiri u Domu naroda.

“Prеdsјеdnik SDS-а, koji godinama dobija manjinsku podršku na izborima u RS i BiH, zаgоvаrа nеdеmоkrаtski pristup u kојеm bi mаnjinе učеstvоvаlе u vlаsti”, kazao je Nеbојšа Rаdmаnоvić, zаmјеnik prеdsјеdаvајućеg Prеdstаvničkоg dоmа pаrlаmеntа BiH.

HDZ za narednu sedmicu najavljuje pregovore sa SDA. HDZ ulaže velike napore da te odnose digne na nivo političkog prijateljstva, za šta treba i treći partner. A prvi izbor za trećeg partnera, HDZ-u je SNSD.

Teško da će se to promijeniti smatra lider SDA Bakir Izetbegović.

“Stvar će biti status quo dok SNSD ne odluči da prihvati da entitet ne može komandovati državom”, kazao je Izetbegović.

Hipotetički moguće da se 22 ruke nađu bez SNSD-a, te da se tako formira Savjet ministara, no, poznavaoci prilika sumnjaju u takav scenarij.

“Ako je SDA već potrošio, pojeo godinu dana dogovarajući se sa SNSD-om i HDZ-om, onda moraju da nađu način da izlobiraju od HDZ-a i SNSD-a neke pozitivne pomake”, kazala je novinarka Rubina Čengić.

Pomak, ili ustupak je ANP od 25 strana, ali i takav dokument znači put u NATO, otkriva Mirko Šarović tok pregovora trojke.

Već 374 dana nakon izbora država je i dalje bez vlasti. Političarima, zaokupljenim međusobnim optužbama, kao da se ne žuri.

Zato bi građani, odmah u brzi voz. I to onaj evropski.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad