Crnadak za N1: SNSD, SDA i HDZ su jedini krivci za stanje u BiH

Vijesti 16. okt 201917:57 > 18:00
N1

Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, kazao je za N1 da je još jedna velika greška i šteta napravljena sa stavom SNSD, SDA i HDZ da institucije budu blokirane dok ove stanke pregovaraju.

Prema njegovim riječima, građani su vidjeli koliko je to pogubno.

”Krajnje je vrijeme da se institucije stave u funkciju, a pregovori neka traju paralelno dok ne završe. Na ovakav način blokirati i zarobiti život, to je nečuveno. Veliku odgovornost za sebe su preuzeli SDA, SNSD i HDZ. To su najveći krivci. Njih neću da razdvajam. Oni nisu najveći krivci, oni su jedini krivci. Ne želim da učestvujem u njihovoj raspravi. Oni su jedni krivci i zato smatramo da se hitno mora početi raditi”, ispričao je Igor Crnadak u razgovoru s Emelom Burdžović.

Crnadak je naglasio da je Bosna i Hercegovina u odnosu s Evropskom unijom blizu dobijanja kandidatskog statusa, ali da je osnovni problem činjenica da nova vlast nije formirana.

‘Blizu smo kandidatskog statusa i mislim da vrlo brzo po okončanju procesa formiranja vlasti bismo imalu tu zvaničnu odluku. U svakom slučaju vidite da danas nema na dnevnom redu sastanaka ključnih evropskih institucija i glavni razlog je za to izgubljenih godinu dana. Pedesetak puta su se sastajali, dva sporazuma potpisali, a na kraju ništa nisu napravili”, dodao je on.

Crnadak je komentarisao i ostale aktuelne teme. Pogledajte snimak kompletnog razgovora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad