Đikić: Činjenica koja je zaslužna za biblijske razmjere nestajanja Hrvata iz BiH

Vijesti 16. okt 201920:46 > 21:08
N1

Pisac, scenarista i novinar Ivica Đikić bio je gost Pressinga na N1. Govorio je o uticaju Hrvatske i Srbije na Bosnu i Hercegovinu, te o tome ko je zaslužan za trenutnu situaciju u BiH.

VEZANE VIJESTI

“Odnos Hrvatske prema Hrvatima u Bosni i Hercegovini je duboko pogrešan i taj odnos Hrvatske prema Hrvatima u BiH najviše šteti Hrvatima. Šteti on i BiH, ali prije svega šteti njima”, kazao je Đikić.

Naveo je i konkretan primjer za to kako Hrvatska šteti Hrvatima u BiH:

“Činjenica je da se Hrvati iz BiH masovno i brzo iseljavaju upravo zahvaljujući tome da im je Republika Hrvatska dala pasoše. Oni su potpuno ravnopravni građani Evropske unije i naravno da s tim pasošima idu potražiti sreću negdje drugdje, gdje misle da će naći bolji posao”, kazao je dodavši:

“Hrvati jednostavno imaju izlaz s tim pasošem, ta činjenica je jako zaslužna za biblijske razmjere iseljavanja i nestajanja Hrvata iz BiH.”

Đikić je ranije govorio da su Bošnjaci najodgovorniji za stanje u BiH, isto misli i sada, a ima i obrazloženje:

“To mislim unatrag nekoliko godina, proizilazi iz same činjenice da su najbrojniji narod u BiH, da imaju najveći bazen glasača. Iz te činjenice proizilazi najveća i najsnažnija odgovornost Bošnjaka za budućnost i sadašnjost BiH. Mislim da se Bošnjaci s tom činjenicom da su najodgovorniji moraju početi nositi i znati nositi. Ne može se nikakva budućnost napraviti, ni govoriti o njoj bez primarno Bošnjaka. Mislim da bi Bošnjaci naprosto trebali shvatiti tu odgovornost i prići problemu iz pozicije najodgovornijeg i najzainteresovanijeg za održavanje funkcionalnosti. Ne može biti sreće u BiH ako se Bošnjaci izmaknu s pozicije najodgovornijeg za ono što se dešava u BiH. Ne mogu oni voditi politiku na način da stalno govore kriv je Beograd, kriv je Zagreb.”

Dodao  je kako postoji negativan uticaj Beograda i Zagreba, ali da problemi Bosne i Hercegovine treba da se rješavaju u Bosni i Hercegovini.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad