Đikić u Pressingu: Ustaštvo se u Hrvatskoj ohrabruje sa službenih adresa

Vijesti 16. okt 201921:20 > 21:23
N1

Ivica Đikić, scenarista, pisac, novinar za N1 govorio je o relativizaciji zločina, odnosu Hrvatske prema ustaškim zločinima i ispadima hrvatskih političara kao i građana.

Đikić je kazao kako se u Hrvatskoj ne veliča NDH, ali da je primjetan trend relativizacije zločina.

“Imamo vladu i vlast i HDZ koja na deklarativnoj razini osuđuje ustaški režim i NDH, ali je uvijek prisutna ta potreba da se u istoj rečenici stavi neka vrsta znaka jednakosti između ustaškog režima i komunizma i vlasti Josipa Broza Tita. Uvijek je težnja da ako se osudi NDH, da se automatski osudi i totalitarizam. Čini mi se da se pokušava raditi balans, da se relativizacija ustaških zločina i zločina NDH radi na način da se prenaglašavaju ili u istu ravan dovode zločini komunizma, zločini partizana.”

VEZANE VIJESTI

Političari i građani u Hrvatskoj nižu ekcese kada je u pitanju veličanje zločina nad nehrvatskim stanovništvom: hrvatska vijećnica iz Rijeke kazala je kako tom gradu ne trebaju vrbe jer nema Srba, nedavno su napadnuti i vaterpolisti Crvene Zvezde u Splitu, a na plakatima za film o spašavanju jevrejske djece u Drugom svjetskom rata osvanuli su ustaški simboli.

Sve to su, prema riječima Đikića, posljedica relativizacije ustaštva i zločina NDH:

“Na neki način se ohrabruje takav govor kada se sa službenih adresa šalje poruka da ustaštvo i NDH nisu bili tako strašni. To su sve manifestacije jednog stanja u kojem ne postoji svijest elite i društva da se takve pojave, slučajevi moraju najstrože sankcionirati i da se na takav način šalje poruka društvu da je riječ o nečemu što nije poželjno. Kroz čitav obrazovni sistem, medije, razne oblike društvenosti imamo poticanje te vrste radikalizma i relativizacije jednog objektivno najgoreg zla koje se hrvatskom narodu dogodilo u prošlom stoljeću.”

Đikić je kazao kako su hrvatski političari shvatili da im se takva retorika isplati kada dođe do izborne trke, odnosno da im zaoštravanje i proizvodnja međudržavnih konflikta donosi glasove kazavši kako se “nacionalizam i širenje mržnej njima isplati”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad