Migranti na Vučjaku ostaju bez hrane, mnogi napuštaju kamp

Vijesti 17. okt 201912:20 > 12:26
Anadolija

Noć u privremenom prihvatnom centru Vučjak u Bihaću, koji je premještanjem na stotine migranata iz grada, postao prenatrpan protekla je mirno, ali bi situacija mogla ubrzo da eskalira s obzirom na to da nema dovoljno hrane koja će podmiriti potrebe svih koji trenutno borave u kampu.

“Situacija je nepromijenjena. Imamo veliki broj migranata koji su prije dva dana dovedeni na lokaltet Vučjaka. Jučer je Crveni križ nastavio svoje aktivnosti podijelivši dva obroka za 1.700 migranata”, izjavio je Selam Midžić, sekretar Crvenog križa grada Bihaća.

Najavio je da će Crveni križ do ponedjeljka iznaći snage i mogućnosti da obezbijedi obroke za migrante, budući da je njihov broj udvostručen. U slučaju da se ostvare najave gradonačelnika grada Bihaća Šuhreta Fazlića o povlačenju Javnog i komunalnog preduzeća “Vodovod” i “Komrad” s Vučjaka, Crveni križ u Bihaću će opsluživati migrante s ishranom – lunch paketima, u količinama koje bude mogao obezbijediti kroz donacije.

“Očekujemo da ćemo imati pomoć od Vlade Unsko-sanskog kantona (USK), Grada Bihaća i države BiH, jer u narednom periodu nećemo biti u mogućnosti da od samih donacija koje daju određene organizacije i institucije brinemo o migrantima. Mi ćemo učiniti sve da posjetimo migrante i pomognemo im. Međutim, mi ne možemo podijeliti 300 obroka, a da ih preostalih 1.300 ne dobije. Napravili bismo veliki problem u kampu. Svako mora shvatiti ozbiljnost situacije na Vučjaku i u skladu s tim što prije, tokom današnjeg i sutrašnjeg dana, donijeti zaključke kako bi mi slobodnije ušli u daljne aktivnosti”, rekao je Midžić.

Istakao je da se broj migranata koji boravi u kampu iz dana u dan mijenja, budući da se mnogi ponovo vraćaju u grad i javne površine odakle su ih pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova USK-a prije dva dana izmjestili.

“Jučer je oko 1.700 migranata bilo prisutno, ali je krajem dana zabilježen dolazak nove grupe. Taj broj se mijenja. Neki se vraćaju u grad, drugi dolaze. To je teško kontrolisati. Oni koji imaju smještaj u gradu, a pokupljeni su taj dan iz centra i dovedeni na Vučjak su se vratili tamo gdje su smješteni”, rekao je Midžić.

Istaknuo je da je noć u kampu protekla mirno i da nije bilo slučajeva ugrožavanja sigurnosti.

Privremeni prihvatni centar Vučjak međunarodne organizacije i humanitarci smatraju neuslovnim. Iz Crvenog križa su naveli da lokacija Vučjaka nema više kapaciteta za podizanje novih šatora.

Ujedinjene nacije (UN) u Bosni i Hercegovini danas su izrazile zabrinutost zbog prebacivanja migranata i tražilaca azila na područje Vučjaka, uputivši apel nadležnim bosanskohercegovačkim institucijama da hitno pronađu alternativni smještaj za migrante.

Bihać je već dvije godine pod konstantnim pritiskom ilegalnih migranata, a građani su ostavljeni sami, bez konkretne pomoći nadležnih državnih institucija. Svakodnevno u prosjeku 150 migranata stiže u taj grad.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad