Tanja Fajon: Emmanuel Macron, probudi se!

Vijesti 17. okt 201915:31 > 15:44
N1

Predsjednica Odbora Evropskog parlamenta za stabilizaciju i pridruživanje Srbije Evropskoj uniji i poslanica u Evropskom parlamentu Tanja Fajon komentarisala je veto Francuske na početak pregovora o pristupanju sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Na sastanku ministara EU u Luksemburgu, Francuska, Holandija i Danska blokirale su prije nekoliko dana odluku EU o dvije balkanske države, obrazlažući to sumnjama u napredak reformi.

Osim toga, vlada u Parizu je pozvala na temeljnu reformu procesa pristupanja EU, kao uslov za pristanak na buduće razgovore sa zemljama koje žele u EU. Za razliku od Holandije i Danske, Francuska nije htjela da pristane ni na početak razgovora sa Sjevernom Makedonijom.

“Sramota. Emmanuel Macron, probudi se. Vrijeme je da EU pokaže političku zrelost i odgovornost. Ovi politički lideri su uradili svoj dio posla. Sada je na Vijeću Evropske unije da ispuni svoj dio i napokon se složi da otvori pristupne pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom”, navela je Fajon i postavila fotografije sa premijerom Sjeverne Makedonije Zoranom Zaevim i šefom diplomacije Nikolom Dimitrovim.

Odluka je posebno gorka za Sjevernu Makedoniju, jer je zbog perspektive pregovora o pristupanju EU ta zemlja sa oko 2,1 miliona stanovnika čak promijenila ime i više se ne zove Makedonija nego Sjeverna Makedonija.

To je učinjeno na zahtjev Grčke vlade, a pod pritiskom EU, jer je ta zemlja strahovala za svoju teritoriju, s obzirom na to da se provincija na sjeveru Grčke takođe zove Makedonija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad