I BiH strijepi zbog odluke EU o Sjevernoj Makedoniji i Albaniji

Vijesti 17. okt 201917:30 > 17:31
N1

Iako je važnost susreta čelnika Evropske unije usmjerena ka izlasku Velike Britanije iz članstva u EU, na Zapadnom Balkanu su u iščekivanju informacije o tome hoće li Republike Sjeverna Makedonija i Albanija dobiti datum za početak pregovora sa evropskom zajednicom. Makedonski premijer Zoran Zaev upozorio je evropske lidere da će njegova vlada "biti mrtva" ukoliko ne donesu pozitivnu odluku o početku pregovora. Da Skoplje treba dobiti zeleno svjetlo, smatra i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

I dok se u Briselu vijeća hoće li Sjeverna Makedonija i Albanija dobiti zeleno svjetlo za početak pregovora o prijemu, u Beču makedonski premijer Zoran Zaev šalje jasnu poruku…

“Ako lideri EU u četvrtak ili petak donesu negativnu odluku za početak pregovora, ili još jednom odlože odluku, naša vlada će biti mrtva”.

Osim toga, smatra makedonski premijer, otvorilo bi to prostor za treće strane u regiji. Pa i Rusiju.
Slično smatraju i dobri poznavatelji prilika na Zapadnom Balkanu.

“To bi bila vrlo slaba poruka i za Balkan, i za samu Europsku uniju, jer EU vrlo često mijenja i pravila i kriterije kada pojedine zemlje trebaju postati članice. Međutim, ovo je vrlo važno za Zapadni Balkan, stoga što su pojedine zemlje Zapadnog Balkana spremne ili neke prisiljene da promijene geopoliitčku orijentaciju”, navodi Zijad Bećirović, IFIMES.

“To će sasvim sigurno otvoriti prostor ne samo za uticaj Rusije, već bi snage koje podržavaju jedan takav utjecaj, koje su inače protiv euroatlanskih integracija, sasvim sigurno domaće snage ojačale, jer bi dobile jedan neoboriv argument, a to je ‘Europska unija nas neželi'”, upozorava Denis Čarkadžić, analitičar.

Da je važno da Sjeverna Makedonija i Albanija ubrzano nastave svoj put u okviru procesa stabilizacije i pridruživanja, smatra i predsjedvajući Predsjedništva BiH Željko Komšić. Tim povodom poslao je i pismo rukovodstvu Unije, u kojem navodi:

“S obzirom da je Evropska komisija već konstatovala da su Republika Sjeverna Makedonija i Republika Albanija ispunili tražene kriterije za otvaranje pregovora i ako njihov zahtjev bude odbijen, smatram da se time šalje pogrešna poruka i mojoj zemlji kako rad i donošenje teških odluka koje nas čekaju, jednostavno ne daju očekivani rezultat”.

A što Bosna i Hercegovina uopće može očekivati kada službeni Brisel ponavlja da se formira vlast i počne s reformama. No na domaćem terenu, toga nema. Šef bh.diplomacije je optimističan.

“Blizu smo kandidatskog statusa i mislim da vrlo brzo po okončanju procesa formiranja vlasti bismo imalu tu zvaničnu odluku”, smatra Igor Crnadak, MVP BiH.

Vlasti nema, pa ni statusa. Dobili smo mišljenje Europske komisije, određeni procesi unutar BiH su se pokrenuli, ali…

“Imamo vrlo jasne smjernice šta da radimo. I moramo podsjetiti da je veliki korak ovaj usvojeni Akcioni plan Vijeća ministara. Kako će se to i hoće li se u ovoj situaciji moći implementirati, kada će početi njegova implementacija, sasvim je nešto drugo. Međutim, odavno je, kada smo mi u pitanju, loptica u našem dvorištu”, ocjenjuje Čarkadžić.

I tu već stoji godinama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad