Vlada razmatra ponudu izraelsko-kineskog konzorcija za preuzimanje Aluminija

Vijesti 18. okt 201913:34 > 13:38
N1

Vlada Federacije BiH, kao najveći pojedinačni dioničar, bila je u četvrtak domaćin sastanku na kojem je izraelsko-kineski konzorcij prezentirao svoju ponudu za preuzimanje mostarskog Aluminija.

“Koji su daljnji koraci u tom postupku ovisit će isključivo o dogovoru dioničara s potencijalnim investitorom o čemu ovisi i sudbina tvornice, odnosno ponovno pokretanje proizvodnje”, kazao je predstojnik ureda Uprave za odnose s javnošću i marketing Aluminija Miljenko Buhač.

On je potvrdio kako imaju informaciju da je Vlada FBiH zatražila nekoliko dana za analizu ponude te da će ponuda biti razmotrena na sljedećoj sjednici.

“Nakon toga, procjenjujemo za nekih desetak dana, trebao bi se održati naredni sastanak, od kojega će ovisiti budući potezi dviju strana”, kazao je Buhač.

Kada je u pitanu sadržaj ponude i koliko je ona prihvatljiva za djelatnike i dioničare Aluminija, Buhač je kazao kako Aluminij o detaljima ponude, posebice o financijskim parametrima, nije ovlašten govoriti, barem ne u ovome trenutku.

“Ono što je bitno istaknuti je to da ponuda sadrži logičan i stručan set mjera i aktivnosti koje bi vodile do ponovnog podizanja Aluminija d.d. Mostar na čvrste noge i njegov ulazak u prostor koji osigurava razvojno funkcioniranje čitavog sustava, a ne samo obnavljanje onoga što je ranije postojalo”, ustvrdio je.

Po njegovim riječima, i dalje je najvažnije pitanje kojeg treba riješiti osiguravanje stabilne i povoljne cijene električne struje, a u ponudi su sadržane opcije za koje investitor smatra da su izvodljive.

Riješi li se to pitanje, dodao je Buhač, onda se otvaraju i ostale mogućnosti za nekadašnjeg diva.

Upitan jesu li pristigle još neke ponude, kazao je kako je razgovarano s kompanijom WAQT TRADE LLC iz Dubaija, čiji su predstavnici u Aluminiju boravili 10. listopada.

“Nakon toga trebalo je početi s razmjenom informacija kako bi se potencijalni investitor upoznao s detaljima koji su mu nužni za dostavljanje ponude, čemu bi trebalo prethoditi potpisivanje sporazuma o neširenju informacija. Ipak, prema saznanjima koje imamo, tvrtka iz Dubaija najavila je svoju ponudu već u ovoj fazi, a ona bi u Vladu FBiH trebala stići u narednih sedam do deset dana”, ocijenio je Buhač.

Osim ova dva zainteresirana međunarodna konzorcija, pojavio se još jedan interesent s područja Europe.

“Ta kompanija dolazi iz zemlje koju “po defaultu” smatramo stabilnom i gospodarski visoko razvijenom, što nam daje nadu da interes investitora za Aluminijem ne splašnjava i da će se uskoro iskristalizirati jedna prihvatljiva opcija”, zaključio je Buhač.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad