Amabasadorica Hartmann: Krajnje je vrijeme da se formira bh. vlast

Vijesti 18. okt 201913:36 > 13:41
N1

Neophodno je što prije formirati vlast u Bosni i Hercegovni, što je korak ka nastavku njenog evropskog puta – rekla je danas u Banjoj Luci Ulrike Hartmann, ambasadorica Austrije u Bosni i Hercegovini.

Ukazala je i da je prošlo godinu dana nakon izbora i da je, kako je navela, krajnje vrijeme da se vlast i formira te se nada da će do toga uskoro i doći.

Napomenula je da je BiH dobila mišljenje Evropske komisije.

“U tom dokumentu je naznačeno 14 prioriteta i političari u BiH znaju šta moraju da rade, a za početak trebalo bi da se formira vlast”,  rekla je austrijska ambasadorica u BiH.

Kao pozitivan korak ocijenila je to što su vlade entiteta usvojile dokument „Zajedničke socioekonomske reforme za period 2019-2022. godina“.

Istakla je da očekuje da BiH nastavi svoj put ka EU, te da je njena zemlja veliki prijatelj zapadnog Balkana posebno po pitanju članstva zemalja iz regiona u EU.

Amabasadorica Hartmann je istakla da od BiH zavisi kada će poslati članica EU, odnosno od ispunjavanja svih kriterijuma.

Istakla je da, kada BiH završi taj posao, slijede pregovori, koji mogu trajati više godina, ali i to zavisi od brzine reformi koje će se provoditi u BiH, a potom će uslijedit odluka EU.

“BiH mora da pokaže da će njeno cjelokupno zakonodavstvo biti u skladu s evropskim”, dodala je ambasadorica Austrije u Bosni i Hercegovini.

Hartmann je Banjoj Luci učestvovala u radu “Političkog cafea” o evropskim pitanjima u organizaciji Friedrich-Ebert-Stiftunga BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad